18 Iulie 2019
661 accesări
0 comentarii

În ultima vreme, se tot vorbește despre fitofotodermatită, acea reacție toxică a pielii ce apare la contactul cu anumite plante, imediat după ce zona respectivă este expusă soarelui. Problema este mai des întâlnită în sezonul estival, atunci când soarele este și mai puternic sau atunci când există expunere pe parcursul unei zile însorite, la contactul cu una dintre plantele responsabile.

Potrivit dr. Irina Costache, medic pediatru, leziunile sunt mai des întâlnite la nivelul brațelor și membrelor inferioare (unde, de obicei, vara nu există îmbrăcăminte) și destul de nespecifice, adică destul de greu de explicat ce-i cu ele de la început, pentru că pot avea multe aspecte. Inițial, se observă roșeața, care nu trece complet, în timp păstrându-se o pigmentare inestetică. Petele sunt de diverse nuanțe, până la maronii și pot persista săptămâni sau chiar luni.

Care este mecanismul apariției fitofotodermatitei?

„Pielea intră în contact, de cele mai multe ori nici nu se ştie când, cu o substanţă chimică numita furocumarină, pe care anumite plante o conţin. Sub acţiunea razelor UV, de o anumită lungime de undă, această substanţă produce o reacţie inflamatorie puternică, determinând activarea melanocitelor. Ulterior, apare o arsură solară, a cărei vindecare durează destul de mult timp”, a declarat pediatrul.

Dr. Costache spune că plantele incriminate sunt pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, morcovul, smochinul, lămâiul, plante din genul Ruta, din care se extrag uleiuri volatile aromatice folosite în diverse scopuri, bergamota.

Pentru că extracte din aceste plante există şi în creme sau în diverse spray-uri pe care le folosim din dorinţa evitării produselor similare chimice, trebuie avut mare grijă la modul de utilizare. Specialistul a precizat că unele dintre aceste spray-uri sunt comercializate pentru combaterea muşcăturilor de insecte, aşa-numitele repelante pe bază de plante.

„Nu vorbesc despre eficacitatea lor, deşi este evident că în multe situaţii este egală cu zero, ci despre faptul că, aplicate direct pe pielea care se expune la soare, pot conduce exact la acest tip de arsură, numită fitofotodermatită. Dacă aplicăm, în prealabil, cremă de soare şi apoi repelantul, nu obţinem nimic, pentru că spray-ul distruge crema, o îndepărtează. Dacă noi credem că stăm afară la ore la care soarele nu arde, ne înşelăm. Acelaşi lucru se poate întâmpla când un copil atinge din greşeală frunze ale diverselor plante despre care aminteam mai sus şi apoi pielea respectivă este expusă la soare. Nu este nevoie de mult timp pentru a se produce arsura solară. Care este mesajul: dacă vrem să folosim un astfel de produs din plante, trebuie să citim eticheta şi pentru a evita orice situaţie neplăcută nu îl aplicăm direct pe piele, cel mult pe haine”, este sfatul medicului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU