20 Noiembrie 2020
574 accesări
0 comentarii

Stomatita aftoasă (afta bucală) este o afecțiune care provoacă mici ulcerații dureroase în cavitatea bucală, de obicei în interiorul buzei, pe obraji sau limbă, dar și pe buze. Acestea afectează aproximativ 20% din populație, fiind mai des întâlnită la copii și adolescenți, precizează CSID.ro.

Aftele apar, de obicei, între vârstele de 10 și 40 de ani, au un caracter recurent, frecvența recurenței aftelor variind considerabil. Unele persoane prezintă doar unul sau două episoade pe an, în timp ce altele prezintă serii continue de afte. Diagnosticul este pus pe baza examinării cavității bucale. Uneori, medicul poate cere anumite analize, precum teste de sânge, examen bacteriologic sau biopsia ulcerațiilor.

Cert este că aftele vor apărea din ce în ce mai rar la vârsta adultă, frecvența scăzând semnificativ după 40 de ani.

Cauza exactă a stomatitei aftoase nu este, însă, cunoscută. Există, totuși, mulți factori care favorizează apariția acestei afecțiuni, precum un sistem imun deficitar, stresul, alimentația dezechilibrată, predispoziția genetică, fumatul, anumite medicamente, diferite traumatisme la nivelul cavității bucale, diferite bacterii sau virusuri, insomnia, carențe de vitamine sau minerale etc.

Alte cauze posibile pentru aftele bucale ar fi bolile autoimune, perioada menstruației, sarcina, dezechilibrele hormonale, nivelul scăzut de vitmaina B12, consumul de alimente dure (nuci, semințe), ciocolată, citrice. Ulcerația începe ca o umflătură mică, roșie și sensibilă care dă senzația de arsură timp de o zi. Aftele sunt acoperite cu o membrană galbenă sau albă, fiind mărginite de un halou roșu. În general, aceste afte se vindecă în două săptămâni fără cicatrice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU