Ştiri medicale
257 accesări 06 Iunie 2018 0 comentarii

Ajutaţi-vă semenii, donaţi sânge!

Pentru a veni în sprijinul celor care vor să-şi ajute semenii şi nu au timp s-o facă în cursul săptămânii, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanţa şi Primăria comunei Limanu au găsit o nouă soluţie. Astfel, sâmbătă, 9 iunie, între orele 8.30 - 13.30, la Şcoala Gimnazială nr. 2 din localitatea 2 Mai, va avea loc o acţiune de donare de sânge la care sunt aşteptate toate persoanele sănătoase care doresc să îi ajute pe pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.

Potrivit şefului CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă, pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă. În schimb, persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă şi neurologice.

Cu trei zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice. Totuşi, în ziua donării, se recomandă un mic dejun uşor şi minim 500 ml lichide.

Ca şi până acum, cei care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de şapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, scutire de la frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari. În plus, tuturor li se decontează cheltuielile de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.