16 Mai 2018
1342 accesări
0 comentarii

Nu există om care să nu se fi trezit măcar o dată cu ochii „cârpiți” după o repriză de somn sau căruia să nu-i lăcrimeze ochii. Aceste secreții oculare reprezintă o funcție a filmului lacrimal și o componentă necesară pentru sănătatea ochilor. Aceasta este numită, uneori, urdoare sau puchină, iar secreția oculară are o funcție de protecție, elimină deșeurile și resturile potențial dăunătoare din filmul lacrimal și suprafața frontală a ochilor.

Specialiștii susțin că secrețiile oculare pot fi clare şi apoase, cum ar fi lacrimile, sau atunci când sunt excesive și indică vreo infecție, pot fi groase și opace. Există mai multe cauze de secreții oculare, variind de la infecții la reacții alergice la leziuni oculare.

Iritarea ochilor este o cauză frecventă de secreții oculare apoase. Reacțiile alergice pot provoca mâncărime și lăcrimarea ochilor. Atât alergiile, cât și infecțiile provocă conjunctivită.

Secrețiile oculare asociate cu infecții sunt de obicei însoțite și de alte simptome, inclusiv roșeață, senzație de arsură, vedere încețoșată sau dureri oculare. Fotofobia (sensibilitatea la lumină) poate fi asociată cu infecții oculare. Cele mai multe cauze de secreții oculare nu sunt grave și pot fi tratate cu ușurință.

Altfel spus, secrețiile oculare sunt o combinație de mucus, ulei, celule ale pielii și alte resturi care se acumulează în colțul ochiului în timp ce dormiți. Acestea pot fi umede și lipicioase sau uscate și sub formă de cruste, în funcție de cât de mult lichid s-a evaporat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU