24 Ianuarie 2021
377 accesări
0 comentarii

Știți ce este indicele glicemic? Acesta măsoară cât de repede este eliberat zahărul din alimente față de glucoza pură. Controlul consumului de alimente din perspectiva indicelui glicemic este important, mai ales pentru prevenirea și tratarea diabetului, dar și pentru menținerea sau reducerea masei corporale. Potrivit dr. Adriana Constantin, alimentele cu indice glicemic mai mare presupun eliberarea unor cantități mai ridicate de insulină, de aceea riscul de diabet crește. Mai mult decât atât, nivelul de zahăr din sânge scade rapid în cazul secreției unor cantități mai mari de insulină, iar foamea reapare și ea repede.

Alimentele cu indice glicemic redus eliberează energia treptat, iar senzația de sațietate durează mai mult timp. Indicele glicemic pentru același aliment variază, teoretic, de la o persoană la alta, în funcție de cât de rapid transformă organismul carbohidrații din acel aliment în glucoză.

Dintre alimentele cu indice glicemic mare amintim doar câteva: cartofii prăjiți sau gătiți la cuptor, pâinea, morcovii fierți, piureul de cartofi, pastele, sucurile acidulate, zahărul alb, pizza, bananele. La polul opus, există alimente cu indice glicemic mic: fasolea neagră, merele, morcovii cruzi, alunele. Multe dintre fructele proaspete au un indice glicemic între 25 și 35. Castraveții, ardeii, țelina, spanacul și legumele din familia verzei, proaspete, au, însă, un indice glicemic de 15. (M.Ș.)

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU