04 Aprilie 2016
4656 accesări
0 comentarii

Biopsia cutanată este o investigaţie de rutină, utilizată în depistarea afecţiunilor dermatologice. Această analiză este foarte importantă în depistarea cancerului de piele. Manevra presupune recoltarea unei bucăţi mici de piele, pentru a fi analizată ulterior, la microscop. Procedura se efectuează uşor, nu prezintă riscuri pentru pacient şi este total nedureroasă.

Metoda poate indica stadiul de gravitate al afecţiunii, dar şi detaliile despre agresivitatea bolii. Medicii folosesc această procedură pentru a se asigura că afecţiunile pe care le au pacienţii sunt de natură benignă. Analiza este cea mai sigură în diagnosticarea bolilor dermatologice, iar medicii specialişti o recomandă cu încredere.


„În cancerul de piele, biopsia ne oferă posibilitatea unui diagnostic cert, ne ajută să diferenţiem tumorile între ele şi să putem stabili un algoritm de tratament, în funcţie de datele pe care ni le oferă. Astfel, în melanomul malign, măsurarea adâncimii infiltratului tumoral şi aspectul diviziunii celulare, ne ajută să încadrăm cazul într-un stadiu de boală care beneficiază de un protocol de tratament specific.În cazul carcinoamelor, ne oferă date, nu numai despre tipul de celulă bolnavă, ci şi despre agresivitatea ei, de exemplu dacă infiltrează vase sau filete nervoase”, explică dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Bolnavii refuză biopsia


Specialiştii subliniază faptul că, foarte multe persoane refuză să facă biopsie cutanată, pentru că le este frică, deoarece nu cunosc detaliile procedurii. Aceştia insistă însă că analiza este extrem de simplă, nedureroasă şi trebuie efectuată, deoarece în unele cazuri este vitală. În urma biopsiei poate fi diagnosticat un cancer în fază incipientă, iar medicul poate administra tratamentul potrivit la timp.


„Medicul are obligaţia să atenţioneze pacientul de nevoia efectuării unei biopsii. Dacă pacientul refuză, medicul poate refuza efectuarea unui tratament fără certitudine diagnostică. Aşa se întâmplă în cazul unei suspiciuni de tumoră. În situaţia leziunilor considerate cert benigne se poate accepta tratarea lor fără biopsie, dar sub semnătura pacientului care a înţeles despre ce este vorba şi care îşi asumă riscul”, precizează specialistul.

Cum decurge procedura


Biopsia este de mai multe tipuri, iar instrumentele cu care aceasta se face sunt diferite, în funcţie de tipul procedurii. Medicul specialist este cel care hotărăşte tipul de biopsie pe care îl suportă pacientul, în funcţie de caracteristicile şi dimensiunea leziunii, precum şi de localizarea acesteia.

Biopsia prin răzuire nu necesită fire de sutură, pentru că înlătură doar un strat superficial al pielii. Biopsia prin perforare se foloseşte în cazul afecţiunilor profunde. Prin această metodă se înlătură un fragment rotund de piele cu un instrument ascuţit, iar medicul poate sutura, dacă este necesar. În cazul biopsiei excizionale, se îndepărtează leziunea în totalitate, pentru a fi examinată la microscop.

„Bolile de piele se exprimă clinic în doar cinci feluri de leziuni. Biopsia, în dermatologie, ne ajută să diagnosticăm cu mai multă acurateţe afecţiunile pielii, care sunt în număr de peste 3.000, la care se adaugă subforme clinice”, adaugă specialistul.

Taguri articol: dermatologie diagnostic biopsie mihaela leventer

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii