18 Februarie 2017
28230 accesări
0 comentarii

Atrofia nervului opticse referă la procesul treptatde dispariţie a fibrelornervului optic şi înlocuirea lor ulterioară cu ţesut conjunctiv,în care semnalul luminos primit de retinăeste transformat într-un motor electric,care trece în lobul posterior al creierului,cu o varietate de tulburări,prin care se observă îngustarea câmpului vizualşi pierderea acuităţii vizuale.

Atrofia poate fi cauzată de un număr mare de boli ale ochiului în sine, precum şi ale sistemului nervos, cardiovascular şi altor sisteme. Atrofia nervului optic poate fi rezultatul unei leziuni oculare, intoxicaţii sau boli ereditare. „Există mai multe tipuri de atrofie a nervului optic: atrofie congenitală, atrofie dobândită a nervului optic. Atrofia congenitală este un grup de boli determinate genetic, în care vederea suferă de la naştere. Atrofia dobândită a leziunii nervului opticse dezvoltă în celulele retinei (atrofie as-cendentă) sau fibrele nervului optic (atrofie descendentă). Motivele pot fi: glaucom, miopie, inflamaţie, leziune toxică, traumă, circulaţie deficitară în vasele nervului optic, metabolismul, compresia tumorală a fibrelor optice”, explică specialiştii de la Institutul „Microchirurgia Ochiului”.

Metode inovatoare de tratamentTratamentul este un proces destul de complicat pentru medici, întrucât, este destul de greu să se restabilească fibrele moarte ale nervului optic, în unele cazuri este imposibil. Mai mult decât atât, cauzele atrofiei nervului optic sunt multe, astfel încât, diagnosticarea poate dura o lungă perioadă de timp. Pentru a face acest lucru, medicii specialişti, de la Institutul tehnico-ştiinţific „Microchirurgia ochiului”, Academ. Feodorov, utilizează stimularea directă a nervului optic, folosind câmpuri magnetice alternative, electrice şi cu laser. Cu cât mai repede se va stabili diagnosticul, cuatât mai bune vor fi rezultatele tratamentului.

„Tratamentul bolii poate fi efectuat în mai multe direcţii: tratament conservator, fizioterapie, electrostimulare, stimulare magnetică, tratament chirurgical. Tratamentul conservator presupune un tratament simptomatic, care cuprinde: vasodilatatoarele; medicamente care îmbunătăţesc fluxul sanguin la nivelul nervului optic; anti-coagulante; medicamente care îmbu-nătăţesc procesele metabolice în ţesutul nervos; preparate al căror efect au ca scop să stimuleze metabolismul şi absorbţia proceselor patologice, ameliorarea procesului inflamator, cât şi îmbunătăţirea funcţionării sistemului nervos. Acest tratament este individual, pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de complexitatea bolii, vârsta paci-entului, cât şi cauzele care au condus la apariţia bolii şi este efectuat în paralel cu magnitostimulare, electrostimulare, fizioterapie etc.”, adaugă medicii specialişti.

Stimularea magnetică îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, activează procesele metabolice, accelerând vindecarea. Dacă boala nu este agravată, sunt suficiente 10-15 şedinţe, pentru ca vederea să se îmbunătăţească.

Electrostimularea se face prin intro-ducerea unui electrod, cu un ac special, în spatele globului ocular, la nervul optic, iar celălalt este fixat pe piele. Ca fizioterapie, este utilizată electroforeza, stimularea magnetică a retinei şi a nervului optic, cu ultrasunete.

„Cu un tratament conservator, început în timp util, procesul de atrofie poate fi oprit, iar vederea poate fi îmbunătăţită. Recuperarea completă a funcţiei vitale nu se va întâmpla, iar dacă tratamentul este început mai târziu, cu atât este mai dificil să se evite consecinţele negative, în timp ce, în cazurile avansate, există o evoluţie parţială sau totală de orbire. Dacă atrofia progresivă a nervului opticeste lăsată netratată, aceasta poate dezvolta orbire”, concluzionează specialiştii.

Pentru detalii, apelaţi numărul de tele-fon 0740/295.193.

Taguri articol: sfatul medicului atrofia optic ultrasunete terapie recuperare ochi laser diagnostic glaucom miopie pacient simptom oculare vascular

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU