26 Iunie 2019
566 accesări
0 comentarii

Insulina reprezintă hormonul produs de pancreas cu scopul de a regla nivelul de zahăr din sânge. Atunci când corpul nu produce destulă insulină sau nu o poate folosi, apare diabetul zaharat. În multe cazuri, oamenii pot evita apariția diabetului printr-o dietă sănătoasă şi prin exercițiu fizic.

Un studiu nou realizat de specialiștii de la Universitatea din Campina, Brazilia, sugerează că antrenamentele de forță pot reduce grăsimea hepatică şi să îmbunătățească nivelul de zahăr din sânge în cazul oamenilor care suferă de obezitate sau de diabet zaharat, conform medicalnewstoday.com. Ficatul joacă un rol de bază în administrarea zahărului din sânge şi în dezvoltarea diabetului. Acest organ produce, controlează şi depozitează zahărul din sânge. Dacă organismul produce prea multă grăsime, aceasta poate duce la inflamarea ficatului şi, eventual, la insuficiență hepatică.

Specialiștii au analizat efectele antrenamentelor de forță asupra ficatului şi au constatat că acestea reduc grăsimea ficatului într-o proporție de 25-30%, reducând şi numărul de proteine care cauzează inflamația. Practicarea zilnică a exercițiilor fizice ajută la arderea caloriilor, scade colesterolul, îmbunătățește tensiunea arterială şi întărește musculatura, favorizând o mai bună funcționare a celulelor musculare în legătură cu cantitatea de insulină produsă sau primită de organism. Trebuie de menționat că, mai întâi de toate, trebuie cerută opinia medicului în ce privește programul de exerciții fizice, astfel încât acesta să fie adaptat perfect nevoilor şi capacitații de efort a persoanei cu diabet.

Antrenamentul de forță, practicat cel puțin de două ori pe săptămână, exercițiile cardio, practicate de cinci ori pe săptămână timp de cel puțin 30 de minute, şi cele de flexibilitate sunt incluse, de regulă, în programul de exerciții recomandate persoanelor cu diabet.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii