15 Mai 2018
785 accesări
0 comentarii

Mare atenție, mămici ! Femeile care iau anumite medicamente antipsihotice în timpul sarcinii pot avea un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, arată un studiu recent al cercetătorilor. Ei spun că astfel de medicamente sunt utilizate pentru tratarea afecțiunilor bipolare, schizofreniei sau altor boli de sănătate mintală. Printre cele cinci antipsihotice analizate de studiu, două (Olanzapine și Quetiapine) au fost asociate cu un risc crescut de diabet gestațional la femeile care au luat medicamente, față de cele care au oprit medicația în prima jumătate a sarcinii. Așa că, dacă luați astfel de medicamente, nu le întrerupeți fără să discutați cu doctorul dumneavoastră.

Cercetătorii au precizat că această creștere a riscului este relativ mică și că rezultatele reprezintă o șansă pentru medici și pacienți să discute plusurile și minusurile continuării medicației sau modificării acesteia în scopul scăderii riscului de diabet gestațional.

Totuși, studiul a arătat că femeile care au continuat să ia medicamentele amintite mai sus, spre exemplu, au avut un risc mai mare de diabet gestațional.

Creșterea riscului de diabet gestațional observată în cazul Olanzapinei și Quetiapinei ar putea fi din cauza efectului metabolic al medicamentelor. Cu toate acestea, specialiștii au afirmat că trebuie să efectueze mai multe cercetări pentru a înțelege efectul schimbării agenților antipsihotici în timpul sarcinii asupra riscului de diabet gestațional.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU