Sfatul medicului
222 accesări 10 Iulie 2019 0 comentarii

Apă plată sau minerală carbogazoasă? Care e alegerea optimă

Probabil te numeri printre acele persoane care consumă în fiecare zi apă minerală şi care se întreabă dacă aceasta este la fel de hidratantă şi sănătoasă ca apa plată. Bineînțeles, comparativ cu sucurile carbogazoase, care conțin cantități uriașe de zahăr, apa minerală este o alegere ideală, dar cum se diferențiază de apa plată şi care dintre cele două reprezintă o variantă mai bună?

Departamentul de Agricultură din Statele Unite recomandă consumul de apă minerală şi fără îndulcitori decât cel de sucuri carbogazoase şi bogate în calorii, menționând că această alegere poate reduce riscul obezității în cazul adulților.

Brierley Horton, expert nutriționist, a menționat pentru InStyle că apa minerală hidratează la fel de bine ca oricare alt tip de apă. Cercetările anterioare, publicate în Jurnalul American de Nutriţie, sugerează că setea poate fi redusă la fel de bine de apa minerală, aşa cum o fac apa plată, cafeaua, ceaiul şi alte băuturi. Horton susţine că este foarte important ca, în cazul în care alegi să consumi apă minerală, aceasta să nu conţină zahăr adăugat sau carbohidraţi, pentru a evita excesul de calorii.

„Atunci când bei apă minerală, vei observa că îţi dă senzaţia că eşti mult mai hidratat”, menţionează Horton, făcând trimitere la un studiu din 2012 cu privire la efectele asupra saturării. „Ambele hidratează, dar o cantitate mică de apă minerală îţi va păcăli setea înainte ca tu să fii cu adevărat hidratat. De exemplu, dacă o să beau jumătate de litru de apă minerală, mă voi simţi sătul, în timp ce, dacă beau aceeaşi cantitate de apă plată, senzaţia nu va fi aceeaşi”, explică nutriţionistul.

Mai mult, specialistul menţionează că apa minerală poate irita vezica şi o poate face mai sensibilă sau pot apărea spasmele.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.