Boli şi afecţiuni
1332 accesări 17 Februarie 2017 0 comentarii

Apneea în somn. Riscurile sunt dintre cele mai grave

Apneea în somn reprezintă o întrerupere a fluxului de aer, pacienţii cu apnee acuzând perioade repetitive de sufocare bruscă în timpul somnului. Cei care suferă de această boală au somnul fragmentat de numeroase perioade în care se trezesc, din cauza acestor pauze în respiraţie şi ca urmare a unui somn obositor.
Netratată, boala poate duce la oboseală cronică, respectiv somnolenţă la volan şi accident rutier sau chiar la moarte subită, în somn, prin infarct şi accident vascular cerebral.
„Diagnosticul se stabileşte extrem de simplu, cu ajutorul unui aparat, numit poligraf, care se montează seara. Pacientul doarme cu acest aparat la domiciliu şi îl returnează a doua zi. Parametrii înregistraţi sunt fluxul de aer nasobucal, efortul toracic, saturaţia oxigenului în sângele arterial, sforăitul, poziţia corpului. Medicul interpretează datele obţinute şi stabileşte dacă există un sindrom de apnee în somn şi tipul acestuia”, explică medicii specialiştii din cadrul Diamed Clinic Research.
v v v
În România, 1 milion de persoane suferă de această afecţiune, dintre care doar 3.000 au fost diagnosticaţi. Explicaţia numărului mic de pacienţi diagnosticaţi ar fi accesul limitat la această investigaţie, mulţi pacienţi nerecunoscând boala. La noi în ţară sunt 54 de laboratoare de somnologie, iar Constanţa dispune de numărul cel mai mare, din ţară, de laboratoare de somn - 5, atât în sistemul de stat, cât şi în sistemul privat.
Pentru mai multe informaţii, apelaţi numerele de telefon 0721.285.696 şi 0341.452.499.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.