28 Martie 2021
548 accesări
0 comentarii

În fiecare an, în perioada lunilor martie-mai, populaţia se confruntă cu efectele asteniei de primăvară. Specialiştii consideră că această tulburare se produce, de regulă, odată cu modificările sezonului şi durează un timp. Astenia de primăvară se manifestă printr-o senzaţie de oboseală fizică şi mentală accentuată, de care se scapă destul de greu.

Se spune că una din zece persoane este afectată de astenia de primăvară, care are simptome mai mult sau mai puţin puternice. Totul depinde de la caz la caz. Potrivit dr. Mariana Bratu, unii pacienţi se confruntă, pe lângă oboseală, şi cu ameţeli şi dureri. „Totuşi, înainte de a descrie simptomele asteniei de primăvară, este important de precizat că nu este vorba despre o boală în sine, ci despre un dezechilibru temporar, care trebuie luat, însă, în serios, fiindcă afectează calitatea vieţii persoanelor”, este de părere medicul. Specialiştii estimează că aproape jumătate din populaţie acuză dificultăţi de adaptare a organismului la condiţiile noului sezon.

Astfel, imediat ce primăvara se simte în aer, persoanele sensibile încep să acuze simptomele menţionate. De foarte multe ori, tranziţia de la iarnă la primăvară este resimţită de persoanele sedentare, care lucrează în interior, la birou, şi mai puţin de cei care sunt în permanenţă activi, fac sport sau au o constituţie robustă.

Predispoziţie mai mare la astenie au, bineînţeles, femeile, comparativ cu bărbaţii, fiindcă ele au particularităţi fizice şi emoţionale deosebite. În plus, persoanele care experimentează condiţii de stres crescut se pot confrunta cu astenie de primăvară. În categoria persoanelor vulnerabile sunt incluşi, de asemenea, pacienţii cu boli cronice, care sunt de obicei meteosensibili şi trebuie să depună un efort suplimentar pentru a se adapta la noul sezon.

Cele mai bune remedii pentru a învinge astenia de primăvară se regăsesc în natură. De exemplu, optaţi pentru o plimbare în aer liber, o alimentaţie bogată în legume verzi, o cură de detoxifiere. Toate acestea sunt soluţii care vă pot ajuta să treceţi mai uşor această perioadă. În plus, organismul are nevoie de oxigen. Aşa că, ieşiţi din casă, petreceţi weekend-ul în natură.

Dacă veţi face aceste lucruri, încet-încet, veţi simţi că starea de spirit vi se îmbunătăţeşte. Mai mult decât atât, în acest fel, creierul primeşte un flux de sânge oxigenat, ceea ce stimulează producerea de serotonină, hormonul fericirii. Totodată, expunerea la soare este favorabilă sintezei de vitamina D în piele, care contribuie şi ea la starea de bine. Bineînţeles, şi odihna este foarte importantă pentru refacerea organismului. Aşa că, încercaţi să dormiţi 7-8 ore pe noapte, dacă vreţi să aveţi energie în timpul zilei. Atenţie! Nu dormiţi la prânz. Medicii spun că, în loc să dormiţi după-amiaza mai bine ieşiţi la o plimbare şi, garantat, veţi dormi mai bine noaptea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU