Sfatul medicului
281 accesări 18 Aprilie 2019 0 comentarii

Așteptați un copil și suferiţi de insomnii? Iată ce puteți face!

De foarte multe ori, viitoarele mămici au probleme cu somnul. Unele cad din picioare de oboseală, în timp ce altele abia dacă pot închide un ochi. Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” spun că multe femei însărcinate susţin că le este greu să adoarmă, întrucât nu se simt confortabil, fiind nevoie să meargă foarte des la baie sau au dureri de picioare.

În plus, altele declară că sunt atât de nerăbdătoare cu privire la venirea pe lume a bebeluşului, încât nu le mai stă gândul la nimic altceva.

„Având în vedere toate modificările fizice şi emoţionale prin care trece o gravidă, nu este de mirare că opt din zece femei au probleme legate de somn în timpul sarcinii. Aşa că, înainte de a vă aşeza în pat, începeţi cu un ritual de relaxare: faceţi o baie caldă, beţi o ceaşcă de ceai de muşeţel, ascultaţi o muzică liniştitoare sau rugaţi-vă partenerul să vă maseze picioarele. Înainte de toate, însă, asiguraţi-vă că dormitorul dumneavoastră are temperatura potrivită pentru somn. Apoi, trebuie să ştiţi că draperiile închise la culoare blochează lumina nedorită, iar sunetele ambientale ajută la mascarea zgomotului cauzat de traficul de afară”, a declarat Ana Ursu, asistent medical.

Dacă nu aţi reuşit să adormiţi în circa 30 de minute după ce v-aţi pus în pat, ridicaţi-vă şi mergeţi în altă cameră. Citiţi o revistă sau ascultaţi muzică până vă ia somnul şi duceţi-vă înapoi în pat.

Cadrul medical este de părere că atunci când somnul nu vrea să vină prea repede, nu trebuie să vă panicaţi, pentru că dacă deveniţi prea agitată, nu faceţi decât să înrăutăţiţi situaţia, iar a doua zi nu vă veţi simţi foarte bine.

Bineînţeles, dacă credeţi că aveţi o problemă serioasă legată de insomnii, este de preferat să consultaţi un medic. „Între timp, amintiţi-vă mereu că insomniile pot fi frustrante, dar în timpul sarcinii sunt un lucru comun”, a completat asistenta.

Specialiştii susţin că, de cele mai multe ori, femeile gravide suferă de insomnii în cel de-al treilea trimestru de sarcină. Acest procent este de zece ori mai mare decât cel ce reprezintă femeile care suferă de insomnie înainte de perioada sarcinii, conform unui studiu condus de oamenii de ştiinţă spanioli de la Universitatea din Granada.

Obezitatea poate avea un impact semnificativ asupra apariţiei insomniei

Aceştia consideră că sistemele de sănătate ar trebui să abordeze problema insomniei pe durata sarcinii, pentru că aceasta afectează calitatea vieţii femeilor însărcinate şi reprezintă un factor de risc pentru hipertensiune arterială, diabetul gestaţional, depresie şi naştere prematură. Insomnia declanşează o serie de probleme de sănătate ce afectează calitatea vieţii, în special în rândul femeilor gravide.

Pe acest fond creşte riscul apariţiei hipertensiunii arteriale şi a preeclampsiei, a diabetului gestaţional, depresiei şi naşterii premature, însoţite de operaţia de cezariană neplanificată.

Rezultatele acestui studiu arată că, în majoritatea cazurilor, pe durata sarcinii au loc o serie de modificări ale calităţii somnului, care declanşează, la rândul lor, instalarea somnolenţei pe parcursul zilei.

Apoi, frecvenţa şi intensitatea episoadelor de somn de pe parcursul nopţii continuă să scadă odată cu progresia sarcinii, ceea ce naşte o serie de complicaţii în rândul femeilor gravide.

Tocmai de aceea, tratarea insomniei pre-gestaţională este pasul esenţial în prevenirea insomniei, pe toată durata sarcinii. Alţi factori, precum obezitatea, pot avea un impact semnificativ asupra apariţiei insomniei şi de aceea, efectuarea exerciţiilor fizice sunt recomandate pe durata sarcinii pentru a asigura somnul de calitate în rândul femeilor gravide şi a le proteja de apariţia afecţiunilor ce apar pe fondul instalării insomniei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.