18 Octombrie 2018
1928 accesări
0 comentarii

Una dintre cele mai des întâlnite boli de inimă este atacul de cord, care debutează cu blocarea arterelor coronariene sau a ramurilor acestora, ce alimentează inima. Acest fapt duce la vătămarea ireversibilă a muşchiului inimii sau la un atac de cord fatal. Trebuie menţionat că atacurile de cord sunt cele mai grave dintre toate cardiopatiile ischemice.

Potrivit dr. Larisa Gudrea, medic specialist cardiolog, există doi factori majori ce cresc riscul de atac de cord: riscurile ce nu pot fi modificate şi riscurile modificabile. Riscurile ce nu pot fi modificate includ factorii genetici, vârsta şi statutul de bărbat. Bărbaţii şi persoanele ai căror membrii de familie au antecedente de atacuri de cord la vârstă tânără sunt mai expuse pericolului. Totodată, riscul creşte odată cu vârsta.

Al doilea grup de factori de risc este cel al riscurilor modificabile. Reducerea acestor factori de risc depinde total de eforturile individului. Spre exemplu, fumatul, presiunea sangvină ridicată (hipertensiunea), diabetul, nivelul mare al grăsimilor din sânge şi obezitatea sunt toate incluse în acest grup.

Principalul simptom primar al atacului de cord este durerea în piept. În cazurile clasice de atac de cord, această durere este acută şi zdrobitoare. Tocmai de aceea, intervenţia rapidă este extrem de importantă în cazul atacurilor de cord, iar cunoaşterea acestor simptome permite individului să solicite asistenţă medicală fără întârziere.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU