
Nu există om care să nu fi avut, la un moment dat, stomacul deranjat şi să nu fi experimentat stări repetate de flatulenţă. Când devin, însă, gazele intestinale îngrijorătoare? Dr. Adela Mancaş afirmă că acumularea lor excesivă la nivelul intestinelor provoacă distensie abdominală.
„Pacienţii trebuie să ştie că bacteriile provenite din alimente produc aceste gaze, aşa că, dacă nu avem o dietă adecvată, nu facem suficientă mişcare şi nu ne satisfacem necesarul zilnic de vitamine, flatulenţa devine o problemă constantă. Printre posibilele cauze ale acumulării excesive a acestora se numără mâncatul în grabă sau în exces, precum şi înghiţirea excesivă a aerului. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când vorbim în timpul mesei şi nu mestecăm bine mâncarea”, a subliniat medicul.
Specialistul a precizat că gazele intestinale nu reprezintă o boală în sine, dar intră, totuşi, în categoria de semnale de alarmă care survin dacă există o problemă la nivelul tractului intestinal. Pe de altă parte, se spune că flatulenţa poate fi cauzată şi de consumul exagerat de zaharuri şi celuloză, întrucât aceşti carbohidraţi nu pot fi digeraţi şi absorbiţi foarte repede. Ca urmare, ei pătrund în intestine şi părăsesc corpul prin intermediul anusului. Trebuie precizat că există o serie de alimente, printre care conopida, lintea, stafidele şi broccoli, care au un efect similar, dar în aceste cazuri, acumularea de gaze intestinale este firească.