Sfatul medicului
155 accesări 03 Iunie 2020 0 comentarii

Atenţie la alergia solară! Soarele poate fi un duşman periculos

Pentru că a venit vara, medicii ne sfătuiesc să avem mare grijă cu pielea noastră, pentru că soarele poate fi un inamic extrem de periculos, care poate aduce cu sine mari daune.

Dr. Mărioara Axinciuc afirmă că foarte mulţi oameni stau un timp îndelungat la soare, motiv pentru care fac alergie, adică o afecţiune care se caracterizează prin apariţia unor reacţii cutanate, în urma expunerii prelungite la razele solare.

De obicei, alergia solară se manifestă prin erupţii care dau senzaţia de mâncărime. În cazuri mai grave, acest tip de alergii pot provoca urticarie, vezicule, precum şi alte simptome neplăcute. Aşa se face că, în sezonul cald, aproximativ 10-20% din populaţie este afectată de alergiile solare, majoritatea femei. Acestea sunt cauzate, în proporţie de 80%, de radiaţiile UVA, 12% de radiaţiile UVB şi 8% de radiaţii UVA/UVB. Atenţie, însă! Alergia solară nu este acelaşi lucru cu arsura solară.

„Alergia apare atunci când sistemul imunitar al organismului reacţionează la lumină, iar arsura solară apare atunci când se face o expunere prelungită la soare sau la ore nepotrivite, aceasta depăşind posibilităţile de protecţie ale pielii. Factorii declanşatori sunt predispoziţia genetică, adică dacă unul dintre părinţi sau fraţi are afecţiunea, în acest fel crescând riscul apariţiei ei.

Alergia va căpăta dimensiuni mai mari dacă persoana afectată îşi aplică pe piele diverse substanţe (parfumuri, substanţe dezinfectante) ori dacă suferă de diferite afecţiuni ale pielii (eczeme) sau ia unele medicamente”, a explicat medicul.

Cele mai predispune zone - decolteul, mâinile şi gambele

În general, cele mai predispune zone sunt decolteul, faţa dorsală a mâinilor, braţele, gambele. Datorită accesoriilor de genul pălăriilor sau a şepcilor, faţa este de obicei protejată, fapt pentru care simptomele se manifestă prin înroşirea pielii, prurit (mâncărime), apariţia de mici umflături, care se pot transforma în băşicuţe cu aspect de urticarie.

Există mai multe tipuri de alergii solare. În primul rând, este necesar să amintim erupţia polimorfă la lumină (fotosensibilitatea), care se manifestă prin înroşirea pielii, apoi micile umflături gălbui şi albicioase şi pruritul intens. Din nefericire, reacţia apare spontan, la nivelul decolteului şi pe braţe, de regulă în primele două ore de la expunerea la soare. Aceasta poate fi însoţită de ameţeli, febră şi vărsături.

Erupţia polimorfă ereditară (prurigo actinic) afectează, în egală măsură, atât copiii, cât şi adulţii tineri şi se manifestă prin apariţia unor leziuni roşii, vezicule, buze crăpate şi uscate, mâncărime.

De asemenea, trebuie menţionată şi dermatita actinică cronică, în cazul acesteia putând apărea leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste, dublate de senzaţia de mâncărime în zona feţei, a scalpului, a spatelui, chiar şi a palmelor sau a tălpilor.

În acelaşi timp, alergia solară se poate complica, ducând la urticarie solară, care apare imediat după expunerea la razele soarelui şi se manifestă prin erupţie urticariană, mâncărimi şi apariţia de pustule.

„Aceste semne îşi pot face apariţia şi pe zonele neexpuse la soare, poate dura şi 24 ore, pot exista şi forme grave, cu şoc anafilactic, asta dacă suprafaţa pielii afectate este foarte întinsă. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic şi a anamnezei, a faptului că este o erupţie a pielii expusă la soare, prezintă mâncărimi, se manifestă imediat sau cel mult după două ore de la expunere, se ameliorează şi dispare după trecerea anotimpului călduros”, a completat dr. Mărioara Axinciuc.

XXX

Pentru a scăpa de această problemă, se impune administrarea unui tratament local, aplicarea de comprese reci, unguente emoliente şi creme. Totuşi, toate aceste situaţii neplăcute pot fi prevenite prin evitarea expunerii la soare, între orele 10-16, când radiaţiile UV sunt foarte puternice, prin purtarea hainelor lungi şi vaporoase, acoperirea capului cu pălării cu boruri largi, folosirea ochelarilor de soare cu protecţie UV etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.