15 Iunie 2018
2031 accesări
0 comentarii

Ca în fiecare an, în această perioadă, crește frecvența bolilor infecțioase cu transmitere digestivă (boala diareică acută, toxiinfecțiile alimentare).

Cea mai des întâlnită, însă, este boala diareică acută, o îmbolnăvire survenită brusc, caracterizată printr-o consistență scăzută și aspect diferit al scaunelor față de normal. Potrivit cadrelor medicale, prin scaunele diareice se pierd apă și săruri minerale (deshidratare), ajungându-se la epuizarea bolnavului sau la deces, în cazul sugarilor și copiilor mici. Totodată, boala diareică acută poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziți care pătrund în organism prin apă și alimente.

Tot vara, apare și sindromul hemolitic-uremic, caracterizat prin insuficiență renală acută, anemie și o scădere severă, bruscă a numărului de trombocite. De cele mai multe ori, boala apare la copiii cu vârsta sub cinci ani.

Apoi, toxiinfecțiile alimentare sunt îmbolnăviri acute de cauză toxică sau infecțioasă, apărute la maximum trei zile după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene și caracterizate prin grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree cu sau fără febră, amețeli etc. Germenii implicați în apariția toxiinfecțiilor alimentare sunt Salmonella, Escherichia Coli, Proteus, Clostridium. Aceștia produc îmbolnăvirea datorită înmulțirii lor în aliment și/sau toxinei pe care o eliberează. De precizat că alimentele implicate cel mai frecvent în producerea toxiinfecțiilor alimentare sunt preparatele de ouă și carne, lactatele, cremele, maioneza, înghețata.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU