05 August 2018
6482 accesări
0 comentarii

Vremea caldă de afară aduce întotdeauna și o creștere a frecvenței bolilor infecțioase, cu transmitere digestivă, de genul toxiinfecțiilor alimentare și a bolilor diareice acute.

Potrivit dr. Cristina Dobrinaș, medic de familie, toxiinfecțiile alimentare apar, în general, la maximum 72 de ore după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene și se manifestă prin grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree cu sau fără febră, amețeli, stare de șoc etc.

Boala diareică acută, în schimb, este o problemă care apare brusc și este caracterizată printr-o frecvență mai mare, o consistență scăzută și aspect diferit al scaunelor față de normal.

Prin scaunele diareice se pierd apă și săruri minerale, care duc la deshidratare și desigur, la epuizarea bolnavului sau la deces în cazul sugarilor și copiilor mici.

Această boală diareică acută poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziți care pătrund în organism prin apă și alimente. Tocmai de aceea, trebuie să știți ce măsuri puteți lua pentru prevenirea bolilor menționate. În primul rând, este necesar ca toată lumea să se spele cu apă și săpun pe mâini, înaintea preparării alimentelor, înainte de fiecare masă și mai ales după folosirea toaletei. Totodată, se impune spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor și verdețurilor, dar și a recipientelor în care se prepară și se păstrează alimentele.

De asemenea, trebuie evitată prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrării alimentelor (4-8°C). O altă cerință este ca alimentele pregătite pentru sugari să fie consumate imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. În același timp, va fi asigurată o temperatură de preparare a alimentelor de peste 70°C și va fi interzisă utilizarea ouălor de rață sau gâscă la prepararea cremelor, înghețatei și maionezei.

Medicii spun că o altă măsură este fierberea apei, în cazul în care există îndoieli asupra calității surselor de apă potabilă ce sunt folosite pentru consumul uman și prepararea alimentelor. Nu în ultimul rând, de evitat consumarea alimentelor vândute pe stradă, cum ar fi înghețata, prăjiturile, produsele de patiserie, hot-dog, mici, hamburgheri.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU