10 Iunie 2021
246 accesări
0 comentarii

Vara se apropie cu paşi repezi, iar în scurt timp boala Lyme îşi va face simţită prezenţa. Aceasta este o afecțiune infecţioasă cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi şi se transmite la oameni prin muşcătura căpuşelor infectate.

De regulă, căpuşa se infectează după hrănirea cu sânge de căprioare, păsări sau şoareci infectaţi. Căpușele Ixodes ricinus, care se fac vinovate de instalarea bolii Lyme, înregistrează în România două vârfuri de activitate şi anume: un maxim numeric primăvara, şi în general, spre finele lunii mai şi un al doilea de mai mică intensitate toamna. Aşa că, micuţa insectă, căpuşa trebuie să fie prezentă pe piele timp de cel puţin 36 de ore pentru a transmite infecţia. De fapt, deseori, mulţi oameni cu boala Lyme nu îşi amintesc de muşcătura de căpuşă.

Potrivit dr. Raluca Petcu, boala este dificil de diagnosticat, deoarece, în primă fază, simptomele fie lipsesc, fie sunt puţine şi de multe ori uşor de confundat cu cele ale gripei. Din nefericire, muşcătura de căpuşă poate cauza apariţia unui punct roşiatic pe piele, dar nu în toate cazurile. Chiar şi atunci când apare, această erupţie de tip „ochi de bou” dispare relativ repede.

De asemenea, chiar şi atunci când apar mai multe simptome, diagnosticarea rămâne în continuare un proces complex, deoarece numărul acestora este mare şi ele sunt de natură diferită, de la simptome dermatologice, neurologice sau cardiace, până la cele oftalmologice şi chiar psihiatrice.

„De-a lungul timpului, s-a observat că persoanele care trăiesc sau petrec mai mult timp în zone împădurite cunoscute pentru transmiterea bolii sunt mai susceptibile de a suferi această boală. Totodată, persoanele cu animale domesticite care vizitează zonele împădurite au, de asemenea, un risc mai mare de a suferi de boala Lyme. În ceea ce priveşte simptomele generale ale bolii Lyme, acestea pot varia ca severitate.

Deşi boala este, de obicei, împărţită în trei stadii, simptomele se pot suprapun. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente simptome: o erupţie plată, circulară, care arată ca un oval roşu sau un ochi de taur oriunde pe corp; oboseală; dureri articulare şi umflături; dureri musculare; durere de cap; febră; noduli limfatici umflaţi; tulburări de somn”, a precizat medicul.

În cazul celor mici, simptomele sunt identice cu cele ale adulţilor. În majoritatea cazurilor, copiii experimentează oboseală, dureri articulare şi musculare, febră, alte simptome asemănătoare gripei. Aceste simptome pot apărea la scurt timp după infectare sau luni sau ani mai târziu.

Totuşi, este posibil ca un copil să aibă boala Lyme şi să nu prezinte erupţii cutanate. În general, diagnosticul este stabilit pe baza erupţiei cutanate şi a prezenţei celorlalte simptome specifice fiecărui stadiu al bolii Lyme. Totuşi, cum nu toată lumea are simptome, iar unele persoane nu îşi amintesc să fi fost muşcate de căpuşe, este necesară realizarea unor teste speciale de sânge. De asemenea, medicul poate vedea dacă sunt afectate articulaţiile mari şi va recomanda alte teste. Tratamentul pentru această afecţiune localizată precoce este o cură de antibiotice orale de zece până la 14 zile, pentru a elimina infecţia. Dacă boala nu este depistată şi tratată imediat după infecţie sau dacă nu există simptome în primul stadiu al bolii, infecţia afectează pielea, articulaţiile, inima şi sistemul nervos, în câteva săptămâni sau luni de la infecţie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU