03 Iunie 2019
589 accesări
0 comentarii

Vara aduce cu sine o serie de probleme pentru sănătatea ochilor. Astfel, riscul de infecții în zona ochilor este mai mare în sezonul estival, din cauza transpirației abundente şi a gestului reflex de a-ţi șterge fruntea şi ochii cu mâna. Ochii devin mai vulnerabili vara, nu atât din cauza soarelui, ci mai ales din cauza nivelului crescut de poluare şi, odată cu poluarea, a prafului. Acest praf poate provoca infecții, roșeață, senzații de arsură, mâncărimi, iritații şi chiar conjunctivită, conform sfatulmedicului.ro.

În sezonul estival, atât pielea, cât şi ochii trebuie protejați corespunzător împotriva soarelui. Ochii sunt extrem de sensibili şi fiind expuși direct acțiunii nocive a soarelui, multe persoane ajung vara la oftalmolog cu arsuri pe cornee sau alte afecțiuni oculare, de aceea, ochii trebuie protejați de razele soarelui cu ajutorul unei pălării sau șepci şi cu ochelari de soare.

Ochelarii de soare trebuie să fie de calitate, căci majoritatea ochelarilor de soare au protecție împotriva razelor UVB, dar foarte puține le blochează şi pe cele UVA. O mulțime de studii susțin că cei care stau în soare fără să se protejeze își cresc riscul de a dezvolta cataractă. Este indicat ca ochelarii să aibă protecție totală, iar categoria ochelarilor sa fie de exemplu C3, care sunt special utilizați pentru expunerea la soare şi la mediile cu reflexii.

„Ochelarii de soare nu sunt un moft, ei sunt chiar necesari. E obligatoriu ca ochelarii să fie achiziționați de la un magazin specializat şi să aibă un certificat de garanție care să ateste că lentilele au protecție UV. Ochelarii de soare care au doar niște lentile colorate fac mai mult rău pentru că scad cantitatea de lumină care ajunge în ochi, pupilele se dilată şi mai tare, deci altfel radiația UV pătrunde cu mai multă ușurință in ochi”, declară Dr. Cristina Patentasu, medic specialist oftalmologie.

Concentrația de clor din apa bazinelor poate irita excesiv ochii, la fel şi sarea din apa mării. Astfel, cea mai frecventă afecțiune care apare este conjunctivita, de aceea sunt indicați ochelarii de înot. Roșeața dispare, de obicei, de la sine, dar puteți utiliza şi picături cu rol lubrifiant pentru a grăbi vindecarea acesteia.

„În primul rând un sfat pentru zilele petrecute la piscină ar fi să folosiți ochelari pentru înot. Dacă râul a fost comis deja, trebuie să ne spălam cu apă din abundență şi să folosim niște lacrimi artificiale câteva zile. De preferat ca lacrimile să fie fără conservanți. Cereți un astfel de produs în farmacie şi dacă roșeața persistă, cel mai bine este să consultați un doctor specialist”, specifică doctorul în același context.

La căldură este posibil ca pielea din jurul ochilor să devina mai sensibilă, din acest motiv compresele reci cu ceai verde sau cu felii de castravete reduc nu doar umflăturile, ci şi ridurile sau pungile de sub ochi. Pentru îngrijirea pielii din zona ochilor poți opta şi pentru diverse serumuri, creme în a căror compoziție să se regăsească ingrediente precum acidul hialuronic, vitamina C sau retinol, poți alege tratamente laser sau masaje menite să stimuleze circulația sângelui.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii