Sfatul medicului
7201 accesări 15 Martie 2018 2 comentarii

Atenţie, părinţi! Explozie de cazuri de scarlatină, varicelă şi rujeolă

Părinţii sunt speriaţi de înmulţirea cazurilor de scarlatină, varicelă şi rujeolă, care au apărut în ultima vreme în judeţul Constanţa. Această situaţie este confirmată şi de directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, dr. Stela Halichidis, care ne-a declarat că toate aceste boli ale copilăriei au aglomerat, efectiv, unitatea sanitară.

Având în vedere situaţia, părinţii se tem să nu fie declarată vreo epidemie, dar medicii îi liniştesc, spunând că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Ei susţin că grădiniţele, dar şi şcolile sunt „atacate” în fiecare an, în această perioadă, de aceste trei afecţiuni.

Ultimele cazuri au apărut săptămâna aceasta la Grădiniţa „Amicii” din Constanţa, unde patru copii au fost duşi la spital, ei fiind suspecţi de scarlatină. Aici, există persoane care spun că unele mămici sunt însărcinate şi le este, efectiv, frică, să-şi mai ducă micuţii la cursuri, din cauza copiilor bolnavi

„La această unitate de învăţământ există doar patru copii cu probleme, din cele 12 grupe care învaţă aici. De asemenea, spaţiul a fost deja dezinfectat şi s-a procedat la recoltarea de exudat faringian la contacţi, personalul de îngrijire şi cel didactic”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Înainte de toate, trebuie să ştiţi că scarlatina este o boală eruptivă contagioasă, foarte des întâlnită în rândul copiilor cu vârsta sub zece ani. Boala debutează brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie de bubiţe foarte mici, de culoare roşii - rozalii. Boala este provocată de streptococul beta hemolitic de grup A, însă doar de unele serotipuri ale acestuia. Streptococul răspunzător provoacă o inflamaţie locală şi eliberează o toxină în sânge.

După perioada de incubaţie, care poate dura până la cinci zile, apar alte semne, precum febra de 39 - 40 de grade, dureri de cap, vărsături, durere în gât, ritm cardiac accelerat, ganglioni umflaţi. Mai mult decât atât, limba devine zmeurie de la vârf spre bază, adică este mai roz decât de obicei, cu papile roşii, iar mai în spate prezintă un depozit albicios.

Bubiţele pot semăna cu o iritaţie

Foarte rar, în cazuri excepţionale, se pot îmbolnăvi de scarlatină şi adulţii care au un sistem imunitar foarte scăzut.

La rândul său, rujeola se transmite în momentul în care o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă niciun simptom. La început, simptomele sunt febră, rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă.

De asemenea, creşterea în volum a ganglionilor latero-cervicali este un motiv de alarmare, dar şi apariţia diareei, a oboselii sau a pierderii poftei de mâncare.

Partea bună a lucrurilor este că erupţia dispare în aproximativ 18 ore, dar în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă. Aceasta apare mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, urmând să se răspândească apoi pe întreg corpul. După dispariţia erupţiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tentă maronie, decolorată, care dispare treptat.

Varicela sau vărsatul de vânt este una dintre cele mai uşor de recunoscut dintre bolile copilăriei, deşi, la început, aceasta poate fi confundată cu o simplă răceală, pentru că debutează cu febră.

Copilul este contagios dinainte să-i apară bubiţele, pentru că perioada de incubaţie a virusului Herpes Zoster este de vreo 2-3 săptămâni.

Foarte important, au precizat medicii constănţeni, în timpul bolii, copilul trebuie să stea acasă, atât pentru a evita să-şi infecteze colegii, cât şi pentru că are imunitatea foarte scăzută şi riscă o infecţie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

28 martie 2018 recinziireale
recinziireale

Iata ca am ajuns la finalul unui nou articol, iar asa cum v-am obisnuit, urmeaza sa trecem in revista cateva concluzii la care am ajuns in urma documentarii despre acest produs. Consider ca este foarte important ca inainte de a scoate banii din buzunar sa incerci sa devii cat mai familiarizat cu ceea ce are de oferit produsul pe care tu vrei sa il cumperi, deoarece trebuie sa ai siguranta ca el este capabil sa iti satisfaca toate nevoie, precum si sa se plieze perfect pe bugetul pe care tu il ai la dispozitie. pareri electricity saving box Experiențe generale de Maxisize. Primele opinii despre Maxisize veți găsi pe site-ul producătorului. Aici sunt publicate imagini înstrăinate ale utilizatorilor și experiențele acestora. Tonalitatea pozitivă a acestor opinii este, evident, înțeleasă ca o publicitate pentru produs. În ce măsură aceste comentarii sunt autentice sau selectate numai de către producător dintr-o varietate de răspunsuri diferite rămân deschise. Deoarece produsul nu este disponibil în conturile farmaciei pentru comentariile altfel de ajutor ale farmaciilor online sau companiilor de comenzi prin poștă, cum ar fi Amazon. Cu toate acestea, este relativ ușor să găsiți comentarii suplimentare despre acest produs pe internet. Ar trebui întotdeauna să fie luat în considerare, entuziasmul sau dezamăgirea în funcție de efectul respectiv sau nu. http recinziireale com

16 martie 2018 Adi
Moderatori anunturi

Selectam din timp moderatori de anunturi. Cerem seriozitate.Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: adi_uifelean@yahoo.com

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.