Sursa foto: Toronto Star

Sursa foto: Toronto Star
Sursa foto: Toronto Star
Boli şi afecţiuni
325 accesări 11 Februarie 2020 15 comentarii

Atenţie, părinţi şi bunici! Revine rujeola

Rujeola revine în forţă şi a făcut deja numeroase victime. Medicii îi avertizează pe părinţi şi pe bunici să acorde o foarte mare atenţie îngrijirii copiilor, în condiţiile în care virusul este extrem de puternic, dar mai ales să-i vaccineze.

În plin sezon de gripă, o ameninţare importantă o reprezintă şi rujeola. Această boală a copilăriei, cauzată de virusul rujeolic, duce la afecţiuni respiratorii grave, mai ales la copiii mici. La finele lunii ianuarie deja erau înregistrate sute de cazuri noi. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte, cel mai adesea, în perioada de incubaţie a bolii, când pacientul nici măcar nu ştie că este bolnav şi nu are nici măcar un simptom. Tocmai de aceea, cei mai predispuşi sunt copiii din colectivitate, iar vaccinarea este singura modalitate prin care rujeola poate fi prevenită.

„Trebuie să ştim faptul că rujeola este extrem de contagioasă. Simplul contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare între şapte şi 10 zile. Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții, dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea”, explică medicul Tudor Ciuhodaru.

Simptomele pot apărea între şapte şi 18 zile din momentul infectării iar printre cele definitorii se numără febra înaltă, care apoi se normalizează, şi erupţia ca focul. „Petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față, în prima zi, pe gât a doua zi, urmând ca în două - trei zile să se întindă pe tot corpul, iar în momentul în care erupția cuprinde membrele, încep să pălească petele de la nivelul feței, ele retrăgându-se în ordinea în care au apărut. Tipic pentru rujeolă este apariţia semnului Koplik: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor”, mai subliniază specialistul.

Antitermice şi repaus la pat

Tratamentul se face obligatoriu în condiţii de izolare şi este simptomatic şi de suport. Se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare. „Copiii au nevoie de aport crescut de apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri. Scăderea temperaturii se poate face cu medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în niciun caz aspirină, care la copii poate cauza sindrom Reye, ce poate fi letal, sau prin alte metode, cum ar fi băi răcite progresiv, împachetări. Medicamentele, dozele și ritmul de administrare sau alte soluţii terapeutice se stabilesc întotdeauna de către medic!”, atrage atenţia dr. Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, sunt două măsuri importante de prevenţie. Ele constau în imunizare şi respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor. De asemenea, virusul prezintă sensibilitate crescută la soluţiile de curăţare. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rară. În plus, oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezvoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.