24 Noiembrie 2020
531 accesări
0 comentarii

Situat în principal în urechea internă, sistemul uman de echilibru este conectat cu creierul şi trunchiul cerebral, ochii şi nervii senzitivi din organism. Toate aceste centre transmit şi primesc mesaje care ne permit să ne menţinem echilibrul. Totuşi, dacă apare o afecţiune la vreunul dintre ele, este posibil să experimentăm o ameţeală anormală.

Unul dintre testele ce pot determina cauza ameţelii este videonistagmografia, prin care medicul poate măsura mişcările oculare şi determina unele anormalităţi în sistemul vestibular. De asemenea, electronistagmografie poate înregistra mişcările oculare din semnale electrice în locul înregistrării video. Astfel, unul dintre teste este testul sacadat, care examinează mişcările oculare laterale rapide. Un alt test este testul de urmărire, pentru a măsura capabilitatea de a urmări ţinte în mişcare. Apoi, o manevră de poziţionare testează pentru ameţeala indusă de mişcare. De asemenea, testele calorice implică introducerea de aer sau apă caldă şi apoi rece în ureche şi apoi măsurarea schimbărilor care rezultă la mişcările oculare.

Întreaga secvenţă durează de obicei aproximativ 45 de minute. În anumite cazuri, pentru un diagnostic precis pot fi necesare analize suplimentare. Odată diagnosticul definitivat, există o gamă variată de tratamente sigure şi eficiente pentru majoritatea cauzelor care produc ameţeala. Unele dintre ele pot fi controlate prin medicamentaţie sau prin alimentaţie. Altele pot fi tratate prin activităţi speciale, care implică simple mişcări ale capului şi corpului. Există însă şi afecţiuni care pot necesita intervenţii chirurgicale, terapie şi exerciţii fizice. Totuşi, indiferent de cauza ameţelii, rezolvarea problemei constă adesea în diagnosticarea timpurie şi exactă, posibilă datorită aparaturii moderne - Otometrics, ulterior cu urmarea cu stricteţe a planului de tratament întocmit de medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU