Sursa foto Dentarbre

Sursa foto Dentarbre
22 Octombrie 2020
355 accesări
0 comentarii

Chiar dacă sunt mici, copiii pot face carii. De fapt, până la vârsta de patru ani, cel puţin unu din patru copii au dinţii de lapte afectaţi, arată specialiştii, asta în timp ce aproape un sfert dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani şi-au pierdut deja un dinte permanent din acelaşi motiv, cariile.

Dr. Mihaela Dan spune că dezvoltarea cariei la copii poate fi uşor prevenită, atât prin anumite măsuri la domiciliu, cât şi cu ajutorul medicului specialist. „Deşi poate că nu par probleme foarte serioase la prima vedere, cariile care nu sunt tratate sau gestionate corect au potenţialul de a duce la complicaţii mai grave, care ar putea afecta dezvoltarea vorbirii, învăţarea, alimentaţia, pe lângă disconfortul creat de durerea şi infecţia asociate cu această afecţiune. Cu toate că administrarea de fluor pe cale generală este controversată din cauza efectelor secundare pe termen lung încă insuficient studiate, aplicările de geluri de fluorizare în cabinetul stomatologic o dată sau de două ori pe an ajută la întărirea smalţului copiilor”, este de părere dentistul.

Cu această ocazie, se poate face şi o igienizare profesională, iar copilul primeşte sfaturi profesionale de îngrijire dentară. În plus, va avea loc şi controlul stomatologic periodic în cadrul căruia medicul poate evalua starea sănătăţii orale a celui mic, recomandând un plan de tratament în situaţia în care sunt identificate probleme, a subliniat medicul.

Această igienizare nu constă, de fapt, în aplicarea unei paste de dinţi, ci nişte soluţii ce se aplică pe suprafaţa dinţilor, mai ales în zonele cu demineralizare, pentru ca acestea să tragă calciu şi să repare măcar parţial defectele produse în smalţ de acţiunea acizilor din alimentaţie sau a celor produşi de bacterii.

În plus, în funcţie de vârsta copilului şi evaluarea riscului de carie, medicul stomatolog poate recomanda această procedură pe molarii de şase ani, dar poate fi aplicată şi pe molarii de lapte, până când copilul învaţă să-şi îngrijească corect dinţii. Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi că există o mulţime de cauze care provoacă caria. De exemplu, acestea pot fi declanşate de un conţinut ridicat de carbohidraţi în alimente, scăderea imunităţii sau chiar o predispoziţie genetică. În multe cazuri, dantura proastă a părinţilor este moştenită şi de către copii. Aşa că, amânând vizita la medicul stomatolog, nu veţi rezolva problema, ci doar o veţi înrăutăţi. În plus, pe lângă faptul că procesele patologice ale dinţilor de lapte vor deveni permanente, poate să fie dereglată şi ocluzia (muşcătura) şi a estetica danturii. Ca urmare, dragi părinţi, aveţi în vedere ca până la trei ani, să nu folosiţi pasta de dinţi cu fluor pentru cei mici, pentru că numai copiii cu risc crescut de a face carii au nevoie de periaj cu pastă de dinţi îmbogăţită cu fluor. Chiar şi atunci, este de ajuns o cantitate foarte mică. Apoi, după ce trec de pragul de trei ani, copiii pot folosi pastă de dinţi cu fluor, dar în cantităţi care sunt dozate în funcţie de vârstă. Pasta cu fluor este folosită pentru că previne cariile, întăreşte smalţul dinţilor şi limitează înmulţirea bacteriilor din gură.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU