Sursa foto: Westermeier Martin Dental Care

Sursa foto: Westermeier Martin Dental Care
Sursa foto: Westermeier Martin Dental Care
Boli şi afecţiuni
214 accesări 22 Februarie 2020 0 comentarii

Aveți grijă de dantură și preveniți apariția aterosclerozei!

Foarte multe persoane în vârstă au probleme cu acumularea de depozite pe pereții interiori ai vaselor de sânge, boală care se mai numește și ateroscleroză și care produce o obstrucție continuă a circulației sanguine. Totodată, cei care se află în astfel de situații prezintă și riscul formării de cheaguri, iar toate acestea pot duce, la un moment dat, la infarct sau accident vascular cerebral.

Oamenii de știință arată că boala parodontală (care afectează țesuturile de susținere a dinților) și cea cardiovasculară sunt legate între ele.

Specialiștii au observat, timp de trei ani de zile, un grup de aproximativ 500 de adulți care sufereau de o afecțiune parodontală (gingivită, parodontită, etc.). La intervale regulate au fost prelevate eșantioane de placă dentară - depunere lipicioasă și albicioasă pe suprafața dinților și gingiilor care se află la originea tuturor afecțiunilor țesuturilor parodontale, constituind și principala cauză a cariilor.

Studiul a scos la iveală niște rezultate surprinzătoare. Acestea au arătat că îmbunătățirea sănătății buco-dentare este asociată cu o ameliorare evidentă în ceea ce privește îngustarea arterelor, chiar după ce s-au luat în considerare factori de risc, printre care: indicele de masă corporală, fumatul, nivelul de colesterol sau diabetul.

Oamenii de știință explică această asociere prin faptul că bacteriile de pe placa dentară pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei în mai multe feluri, îndeosebi printr-un proces inflamator în cascadă. Ca urmare, sunteți sfătuiți să aveți o igienă buco-dentară mai riguroasă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.