Sfatul medicului
634 accesări 05 Aprilie 2018 0 comentarii

Aveţi grijă de rinichii dumneavoastră! Complicaţii care pot duce la deces

Rinichii sunt acele organe pereche situate în zona lombară, sub torace, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. Rolul acestora este de a curăţa sângele, de a elimina substanţele reziduale, de a filtra lichidele şi mai ales de a menţine un echilibru între sarea şi mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale.

Aşa că, mare atenţie atunci când rinichii nu funcţionează optim, substanţele reziduale şi lichidele rămân în organism şi cauzează edeme la nivelul membrelor, dificultăţi de respiraţie şi disurie (dificultăţi de golire a vezicii urinare).

Mai grav, dacă afecţiunea renală nu este tratată la timp, se poate instala blocajul renal sau insuficienţa renală acută, situaţie care conduce la decesul pacientului. Tocmai de aceea, este foarte important să aveţi grijă de rinichii dumneavoastră.

Iată care sunt sfaturile dr. Lilianei Tuţă, medic specialist nefrolog.

În primul rând, adoptați un stil de viață activ şi eliminați sedentarismul! Apoi, păstrați-vă nivelul glicemiei și al colesterolului în limite normale şi consumați o cantitate suficientă de apă.

„Păstrați-vă valorile tensiunii arteriale de 120/80 mmHg, adoptați o alimentație echilibrată şi mențineți-vă o greutate corporală normală”, a explicat medicul.

În acelaşi timp, nu este recomandat consumul excesiv de sare şi - mai ales - nu fumaţi!

Înainte de toate, însă, controlați-vă rinichii dacă aveți în familie o persoană care a făcut dializă sau transplant de rinichi şi nu luați medicamente fără aviz sau recomandare medicală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.