Sfatul medicului
193 accesări 10 Iulie 2020 0 comentarii

Aveţi grijă de urechile voastre! Evitaţi apariţia unor complicaţii grave!

Urechile reprezintă două organe extrem de importante pentru funcționarea organismului, care sunt, însă, și extrem de sensibile. Ca urmare, trebuie să acordăm o mai mare atenţie afecţiunilor urechii, pentru a putea interveni în timp util, dacă este nevoie. În caz contrar, susţin specialiştii Qbebe.ro, este posibilă apariția unor complicații grave.

Aşadar, urechile nu sunt utile doar pentru auz, ci joacă un rol important și în echilibrul corpului, în special când ne mișcăm. Din acest motiv, bolile urechilor pot cauza dificultăți la nivelul auzului, durere, precum și o amețeală extremă care poate conduce la greață. Urechea este compusă din mai multe părți, inclusiv canal auditiv, ureche medie și ureche internă, unde terminațiile nervoase transmit semnale și sentimente asociate cu echilibrul către creier. Toate aceste părți sunt susceptibile traumelor și infecțiilor, iar recunoașterea timpurie a simptomelor este esențială pentru un tratament corespunzător și imediat, precum și pentru prevenirea complicațiilor asociate.

De exemplu, vă puteţi confrunta cu otita, o infecție cauzată de bacteriile sau virusurile care pătrund în canalul auditiv prin intermediul unei fisuri la nivelul pielii sau al țesutului. În special, urechea medie din spatele timpanului se poate umple cu lichid - de aici denumirea de otită medie (poate fi cu efuziune sau seroasă) și apare în special în rândul copiilor, ca urmare a anatomiei urechii.

În cazurile în care durează un timp lung sunt afectate oscioarele (oase din urechea medie) și poate apărea perforația timpanului, fiind vorba despre otită cronică. Simptomele sunt: scurgere cronică, cu miros neplăcut, care poate avea un aspect gălbui, verzui sau sângeriu, dar în acelaşi timp mai sunt prezente și durerea, înroșirea și inflamația. O altă afecţiune ale urechii este boala lui Meniere, care implică urechea internă, în special sacul endolimfatic, cunoscut și sub denumirea de labirint. Acest canal semicircular procesează semnalele sonore către creier și este, de asemenea, responsabil pentru percepția echilibrului. Boala este caracterizată prin funcționarea defectuoasă a mucoasei urechii interne conducând la acumularea de lichid, ce determină creșterea presiunii din urechea internă. Simptomele sunt: vertigo sau amețeală, tinitus (sunet de tip zumzet, fluierat, bâzâit, sâsâit în ureche), senzație de amețeală, transpirații și palpitații.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.