recunoaste-fierea-lenesa-434x326

recunoaste-fierea-lenesa-434x326
recunoaste-fierea-lenesa-434x326
Boli şi afecţiuni
6118 accesări 23 Aprilie 2012 1 comentariu

Bila leneşă

Dischinezia sau disfuncţia biliară, cunoscută în popor şi sub numele generic de „bilă leneşă”, crează adevărate probleme de sănătate multor persoane, nu doar dumneavoastră, stimată doamnă Aura Panait. Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, de departe, prima cauză a acestei boli ţine de regimul alimentar.  Dar ce este vezica biliară? O formaţiune de dimensiuni mici, aflată lângă ficat, iar bila, sau fierea, cum i se spune în termeni populari, este un lichid amar, produs de ficat, al cărei scop este să favorizeze digestia grăsimilor. Referitor la modul de funcţionare, după servirea mesei, colecistul (vezica biliară) se contractă şi aruncă bila în intestin. Rolul bilei este acela de a dizolva alimentele, însă în organism pot fi absorbite numai substanţe solubile în apă. Dacă alimentaţia conţine prea multe grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze în plus, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia. Aşadar, când acest efort este prea mare, bila se blochează, nu se mai elimină, digestia desfăşurându-se cu dificultate. Mai mult decât atât, grăsimile insuficient digerate intră în fermentaţie în intestin, se produc gaze şi spasm intestinal, apoi apar balonarea şi durerea pe care o resimt persoanele cu fierea leneşă după o masă îmbelşugată. Aşa stând lucrurile, alimentaţia trebuie să se bazeze pe specialităţi care nu solicită prea mult bila, cum ar fi supele de legume, carnea de pui, vită, curcan ori peşte, fiartă sau la grătar, fructe şi legume. De asemenea, se mai pot consuma brânză de vaci, urdă, iaurt şi lapte degresat, pâine prăjită ori biscuiţi. Sedentarismul şi stresul, alţi factori declanşatori. Din acest motiv, se recomandă exerciţii fizice constante. Dacă nu luaţi nicio măsură în rezolvarea acestei probleme, bila se poate cristaliza şi se pot forma pietre, de unde apare şi riscul de a face icter mecanic. Referitor la simptome, acestea sunt reprezentate de durere sub coastele din partea dreaptă, greaţă, vărsături şi gust amar. Cât priveşte tratamentul, până ajungeţi la medicul gastroenterolog se recomandă antispastice şi calmante, dar şi excluderea din alimentaţie a grăsimilor, prăjelilor, a cărnii tocate şi mezelurilor. În urma investigaţiilor, medicul va prescrie medicamente care pun fierea în mişcare, şi plante precum rostopasca şi cicoarea care au capacitatea de a calma durerea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

26 ianuarie 2014 Czobor Erzsebet

am fost operat cu fierea dar simptomele nu au trecut tot mai des apar crize cu dureri de cap si varsaturi am tinut regim sever dupa operatie un an nici an prezent nu consum mancaruri cu grasime nu fumez am renuntat la cafea . Am incercat cu ceaiuri dar fara rezultat .Ce as putea sa mai ancerc ?MULTUMESC;

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.