15 Octombrie 2018
1335 accesări
0 comentarii

Adulţii ar trebui să aibă mai multă grijă de copii în această perioadă, întrucât boala mână-gură-picior afectează, zi de zi, tot mai mulţi micuţi. Şi cum aceasta este o boală virală şi contagioasă, ei o contactează cu mare uşurinţă de la grădiniţă.

Dr. Cristina Seceleanu, medic pediatru spune că boala se manifestă prin apariţia unei erupţii pe palme, tălpi şi în gură şi se transmite extrem de uşor de la un copil la altul, mai ales prin mâinile murdare şi prin contactul direct cu obiectele recent contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape). Perioada de incubaţie este de 3-7 zile, iar copilul devine contagios înaintea apariţiei simptomelor.

Semnele şi simptomele bolii sunt următoarele: febră mare (39-40 grade Celsius); dureri în gât datorită leziunilor veziculare şi ulcerative de la nivelul mucoasei bucale, din cauza cărora copilul nu poate mânca. Mai rău, copiii mai mici pot refuza chiar şi lichidele, situaţie care poate duce la deshidratare.

Referitor la succesiunea erupţiei, de cele mai multe ori aceasta este următoarea: gura-mână-picior. „Desigur, există cazuri în care leziunile se pot extinde şi la nivelul feselor, la nivelul braţelor sau pe zona laterală toracică. Pacienţii se pot simţi în această perioadă lipsiţi de vlagă sau mai nervoşi. Reţineţi, însă, boala se poate complica şi poate apărea

starea de deshidratare, deoarece copilul are dureri la înghiţire şi nu poate mânca sau bea. De asemenea, îşi pot face simţită prezenţa meningita virală sau encefalita. Problema este că nu există un tratament specific bolii, ci se recomandă doar un tratament simptomatic”, a explicat specialistul.

Medicul a precizat că, de obicei, boala se vindecă în 7-10 zile, pentru că fiind o boală autolimitată, organismul reuşeşte singur să neutralizeze virusul. Partea bună este că după vindecare copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu va putea să mai contacteze boala, deoarece enterovirusurile sunt numeroase şi din această cauză boala se poate repeta sub forma unei noi infecţii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU