20 Octombrie 2020
464 accesări
0 comentarii

În ultimii ani, vârsta la care poate debuta boala Parkinson a scăzut foarte mult, una din 20 de persoane afectate îmbolnăvindu-se înainte de vârsta de 40-50 de ani, în timp ce înainte debutul bolii era după 65 de ani, a declarat dr. Dafin Mureşanu. „În ultimii ani, vârsta la care este depistată maladia a scăzut la 40 - 50 de ani. Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi a căror vârstă depăşeşte 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani. Bărbaţii sunt mai expuşi, statisticile arătând că prevalenţa bolii este de 1,5 bărbaţi la o femeie”, a subliniat medicul.

Specialistul a precizat că în România sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar există un număr mai mare. Potrivit declaraţiilor acestuia, boala Parkinson s-a dovedit a fi mult mai frecventă în rândul sudorilor, medicilor, stomatologilor, profesorilor, avocaţilor, oamenilor de ştiinţă şi preoţilor, iar programatorii au o vârstă mai mică în momentul diagnosticului.

„Oamenii implicaţi în procesul de fabricaţie şi de transport prezintă un risc mai mic de a dezvolta maladia. Boala Parkinson este mai frecventă în mediul rural. Agricultorii sunt mai predispuşi la această boală decât vânătorii şi silvicultorii. Totodată, persoanele cu părul negru s-au dovedit a fi cel mai puţin predispuse la boala Parkinson, persoanele cu părul castaniu au cu 40% mai multe şanse de a o dezvolta, cele cu părul blond - cu 60%, iar roşcaţii - şanse aproape duble. Această asociere poate părea ciudată, însă generarea culorii părului şi declanşarea bolii au o buclă comună de biochimie. Dopamina, necesară pentru ameliorarea bolii Parkinson, rezultă din transformarea L-tirozinei în L-dopa. Totodată, melanina, pigmentul care determină culoarea părului, derivă tot din convertirea L-tirozinei în L-dopa”, a explicat cadrul medical.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU