Sfatul medicului
747 accesări 19 Ianuarie 2021 0 comentarii

Bolile hematologice se manifestă prin cefalee, oboseală şi hemoragii

Bolile hematologice sunt boli care afectează elementele constitutive ale sângelui: eritrocitele, trombocitele, leucocitele sau precursorii lor de la nivelul măduvei hematogene, determinând simptome specifice unui nivel prea scăzut sau prea crescut a unei anumite linii celulare. Medicii susţin că bolile de sânge sunt diferite de bolile care se transmit prin intermediul sângelui - principala diferenţă dintre cele două categorii de afecţiuni este că bolile de sânge nu sunt contagioase. Potrivit specialiştilor de la doctorulzilei.ro, există mai multe tipuri de boli de sânge. Coagulopatiile, de exemplu, sunt tulburări ale factorilor de coagulare. Anemiile sunt caracterizate prin scăderea hemoglobinei din sânge, poliglobuliile se manifestă printr-o valoare crescută a hemoglobinei. Ele pot apărea ca o reacţie a organismului la diverşi stimuli din mediu, cum ar fi fumatul, altitudinea crescută etc, dar pot fi constituţionale (afecţiuni cardiace, care se însoţesc de hipozie cronică) sau pot apărea în contextul afecţiunii hematologice neoplazice.

O altă afecţiune hematologică, trombocitozele sunt caracterizate printr-o valoare crescută a trombocitelor. Ele pot fi reactive în contextul afecţiunilor inflamatorii, infecţioase, în contextul sângerărilor, a feripriviilor, a neoplaziilor oncologice sau pot apărea în contextul afecţiunii hematologice neoplazice - trombocitemia esenţială. Din păcate, unele afecţiuni hematologice sunt asimptomatice la debut, de aici necesitatea efectuării analizelor uzuale. Trebuie precizat că simptomele, atunci când apar, sunt oarecum specifice: oboseală, astenie fizică, paloare, cefalee, faţa roşie intens spre violaceu, hemoragii cu diverse erupţii - sângerări din nas, din gingii, vânătăi la traumatisme minore.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.