Sfatul medicului
243 accesări 04 Octombrie 2019 0 comentarii

Bolile reumatice bat la uşă. Cum vă puteţi feri de ele

În scurt timp, se va lăsa frigul, aşa că este necesar să vă pregătiţi sufleteşte pentru ceea ce urmează. În plus, medicii se aşteaptă ca în perioada următoare să consulte tot mai mulţi pacienţi cu boli reumatice, fie ele degenerative sau inflamatorii, care vor ajunge la medic din cauza simptomelor articulare.

Dr. Daniela Duşa, medic specialist reumatolog, susţine că multă vreme s-a crezut că presiunea atmosferică scăzută ar genera dureri articulare, deoarece ar permite ţesuturilor să se inflameze.

„Există studii care arată că durerea se accentuează cu fiecare 10°C mai puţin, dar în special când este asociată cu presiune atmosferică scăzută. O altă cauză ar fi efectul pe care îl are frigul asupra muşchilor, o sensibilitate care este supărătoare chiar şi la persoanele sănătoase. Ştiinţa nu înţelege, încă, de ce unii oameni pot suferi mai multă durere atunci când se schimbă vremea, dar medicii ar trebui să-şi ajute pacienţii să-şi adapteze stilul de viaţă şi medicaţia, în funcţie de necesităţile lor individuale, pe tot parcursul anului”, a precizat dr. Daniela Duşa.

În concluzie, principala recomandare este să folosiţi o îmbrăcăminte adecvată anotimpului în care ne aflăm. Apoi, folosirea mănuşilor este recomandată, în special, la pacienţii cu fenomen Raynauld, la care, din cauza frigului, pot apărea necroze la nivelul degetelor. După aceea, se recomandă plimbările în aer liber pentru a absorbi vitamina D al cărei deficit se corelează cu manifestări clinice severe ale artritei reumatoide şi a altor boli reumatice. De asemenea, nivelul seric scăzut al vitaminei D se asociază cu sensibilitate la durere şi, desigur, creşterea riscului de osteoporoză.

Atenţie la deplasări!

Aşa că, deplasările trebuie să se efectueze cu mare atenţie pentru a se evita căderile. De ce? Pentru că, în urma alunecărilor, femeile aflate la menopauză au risc mare să dezvolte o fractură osteoporotică.

Tocmai de aceea, sunteţi sfătuiţi să recurgeţi la şedinţele de kinetoterapie şi hidrokinetoterapie. Practic, în locurile special amenajate, pacienţii vor începe mişcarea cu exercţii uşoare, urmând ca încet-încet să se treacă la antrenamente mai intense.

O altă metodă la care se poate apela este masajul cu ulei de camfor, acesta ameliorând artrita şi durerile articulare.

„În sezonul rece, din cauza sedentarismului şi a regimului alimentar, greutatea corporală are tendinţa de a creşte. Pe de altă parte, se ştie că obezitatea este un factor de risc pentru apariţia şi agravarea gonartrozei, spondilozei lombare şi nu numai. Acestea sunt motive în plus pentru menţinerea greutăţii corporale optime. În acest anotimp, dieta ar trebui să cuprindă alimente uleioase, dulci, sărate, acre şi hrănitoare. Următoarele alimente ar trebui să facă parte din regimul alimentar din timpul sezonului rece: laptele şi produsele lactate (smântână, unt, miere cu lapte rece), ulei, leguminoase, cereale (porumb, orez), legume (vinete, conopidă, varză, cartofi dulci, morcovi, spanac, ghimbir uscat), fructe uscate, fructe de sezon (mere, portocale)”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.