27 Decembrie 2017
1173 accesări
0 comentarii

După cum prea bine se ştie, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu hepatită a crescut simţitor în ultimii ani. Tocmai de aceea, specialiştii din întreaga ţară se gândesc să găsească noi soluţii pentru eradicarea hepatitelor din România. Acest lucru, susţin aceştia, poate fi realizat cu succes doar în cazul în care toţi pacienţii au acces la toate tratamentele existente.

„Am făcut deja primul pas în lupta pentru eliminarea hepatitelor: de câţiva ani încoace testăm gratuit românii pentru eliminarea virusurilor hepatitice. Însă prevenţia este doar un pas. Planul naţional de sănătate trebuie să asigure în primul rând accesul gratuit la toate moleculele disponibile pe piaţă, pentru toate categoriile de pacienţi, nu doar pentru cei ajunşi în stare gravă. Aşteptăm, de asemenea, demararea programului de screening în conformitate cu toate criteriile specifice, un alt pas extrem de important în această luptă”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

El a mai spus că tratamentul fără interferon este aprobat în România, doar că foarte puţini pacienţi care suferă de hepatită cronică C pot beneficia gratuit de el.

„În acest moment, România este singura ţară europeană în care pacientul are o singură opţiune de tratament interferon-free, restul ţărilor având câte patru (Bulgaria, Polonia, Slovacia) sau chiar şase opţiuni (Grecia, Italia). Este extrem de important ca pacienţii români să aibă cât mai repede cu putinţă acces la tratament personalizat, adică la toate moleculele aprobate la nivel internaţional”, a spus, la rândul său, prof. dr. Anca Trifan, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU