06 Martie 2019
950 accesări
0 comentarii

Fiecare om pierde între 50 și 100 de fire de păr pe zi, dar, dacă părul cade mult mai mult, atunci trebuie identificată cauza, pentru că s-ar putea să aveți o problemă de sănătate.
În general, principalele cauze ale căderii părului fac referire la problemele de tiroidă, creșterea de testosteron, anemii sau scăderea fierului din organism, anumite tratamente etc. Totuși, cauzele căderii părului pot fi împărțite în două categorii: factori care depind de stilul de viață și factori independenți de acesta.


La capitolul factori independenți de stilul de viață, poate fi inclusă și ereditatea, altfel spus, moștenirea genetică este responsabilă pentru vârsta la care apare căderea părului, ritmul căderii părului și gradul de alopecie.
Apoi, putem aminti bolile autoimune. În unele cazuri, organismul nostru atacă foliculii piloși, rezultând porțiuni fără păr (alopecia areată) sau alopecie totală (alopecia totalis). Și modificările hormonale pot contribui la căderea temporară a părului, care poate fi cauzată și de sarcină, naștere, precum și de instalarea menopauzei. De fapt, nivelul de hormoni este în strânsă legătură și cu glanda tiroidă, ceea ce înseamnă că afecțiunile tiroidei pot determina căderea părului.
Să nu uităm nici de pacienții care sunt nevoiți să facă radioterapie. Pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice care urmează acest tip de tratamente, poate rezulta chiar căderea permanentă a părului. Desigur, pierderea părului se mai poate datora diferitelor infecții dermatologice. Să nu uităm, însă, de stres, care este vinovat, în ziua de astăzi, de apariția multor afecțiuni. Se pare că orice traumă de natură psihică poate duce la căderea temporară a părului.
Totodată, slăbirea bruscă și excesivă, o răceală îndelungată, intervențiile chirurgicale sau decesul unei persoane apropiate sunt alte exemple care pot determina căderea părului.
Atenție la alimentație!


În același timp, malnutriția se poate face vinovată de alopecie, întrucât persoanele care nu au un aport nutritiv suficient, nu au nici un păr sănătos, aportul de vitamine din alimentație având o mare eficacitate în regenerarea părului.
Ca urmare, cunoașterea cauzei care stă la baza căderii părului este imperios necesară în vederea asigurării unui tratament corespunzător. Trebuie precizat că, deși bărbații sunt cei care suferă cel mai mult de această afecțiune, femeile se adresează și ele medicilor pentru a semnala apariția acestei probleme.


„Alopecia este o afecțiune des întâlnită. Alopecia poate fi de mai multe tipuri. În primul rând, există alopecia difuză (rărirea părului) și alopecie circumscrisă sau alopecia areata (denumită și peladă, respectiv căderea părului într-un singur loc)”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Gheorghe Nicola, medic dermatolog.


Tocmai de aceea, investigarea bolnavului care prezintă alopecie este complexă, costisitoare, iar rezultatele post-terapeutice nu se văd imediat, necesitând perioade lungi de tratament.
XXX
Oamenii au în jur de 100.000 de fire de păr la nivelul scalpului, iar între 50 și 100 se pierd în fiecare zi. Astfel, când cade un fir de păr, el este înlocuit de un altul din acelaşi folicul și reîncepe ciclul de creștere care are trei faze: faza anagenă - de creștere activă a părului, care durează între 2 și 6 ani; faza catagenă - de tranziție, care durează 2-3 săptămâni și foliculul se degradează și se micșorează; faza telogenă (faza de repaus), care durează 2-3 luni, timp în care firul de păr rămâne atașat foliculului, dar nu mai crește.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU