15 Ianuarie 2021
317 accesări
0 comentarii

Unii copii se odihnesc mai bine în camere întunecoase, în timp ce alții au un somn mult mai liniștit într-o încăpere cu puțin fundal sonor și lumină. Totul depinde de la un micuț la altul. Potrivit specialiștilor Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”, de exemplu, în timpul somnului bebelușilor nu este nevoie să păstrați liniște deplină, pentru că astfel le va crește sensibilitatea la zgomote, se vor odihni mai greu și vor deveni mai irascibili.

De asemenea, alți specialiști sunt de părere că ora la care sunt culcați copiii este mai puțin importantă, ci mai degrabă contează calitatea și cantitatea somnului, atunci când vorbim de efectele de lungă durată asupra comportamentului copiilor. Și surprinzător, sunt afectate de lipsa somnului o mulțime de aspecte, de la incapacitatea de reglare a emoțiilor, până la hormoni, metabolism sau sănătatea mintală. Pe de altă parte, este important să păstrați un program regulat al somnului pentru cei mici. Tocmai de aceea, tinerii părinți ar trebui să-i încurajeze pe cei mici să adoarmă singuri, în pătuțul lor. Totuși, înainte de ora de culcare, este indicat ca părinții să interacționeze cel puțin câteva minute cu copiii.

Potrivit psihologilor, este important să le citim copiilor înainte de culcare, fie și câteva pagini. De ce? Pentru că lectura de seară ajută foarte mult la dezvoltarea cognitivă a copilului. Astfel, limbajul copilului se îmbunătățește, iar capacitatea de memorare crește, ceea ce face ca cel mic să poată acumula informații mult mai rapid. Totodată, nu este indicat ca cei mici să consume cu puțin timp înainte de ora de culcare alimente sau băuturi ce conțin cafeină, cum ar fi ciocolata sau sucurile.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU