10 Mai 2020
1016 accesări
0 comentarii

Un gram de proteine furnizează, prin ardere, patru calorii, un gram de glucide - patru calorii, iar un gram de lipide - nouă calorii. Procentajul de calorii consumat zilnic ar trebui să fie astfel distribuit: 60-70% glucide, 15-20% proteine, 15-20% lipide.

Este important să cunoaştem numărul de calorii de care avem nevoie zilnic, în funcţie de activitatea fizică pe care o desfăşurăm. Pentru repaus fizic consumul caloric este de 30-35 cal/kg corp, în cazul unei activităţi fizice reduse ca intensitate de 50-70 cal/kg corp, iar pentru o activitate fizică intensă aproximativ 100 cal/kg corp. Alimentele consumate dimineaţa nu îngraşă. Produsele lactate, cerealele, pâinea integrală, fructele conţin nutrienţi, fibre vegetale, vitamine şi minerale ce pregătesc organismul pentru o nouă zi.

Combinaţia perfectă pentru masa de prânz este: proteine şi legume - salate de crudităţi sau legume fierte (salata verde, varză, broccoli, conopidă, roşii, morcovi, ardei, ţelină, fasole verde etc). Este bine să evităm asocierea proteinelor cu glucidele având în vedere că, pentru digestia acestora, sunt necesare enzime diferite ce-şi inhibă reciproc acţiunea. La cină se vor consuma mâncăruri uşoare: fructe, legume, fibre şi chiar iaurt, care se digeră foarte uşor. Fructele se pot servi între mese, cel mai bine cu cel puţin 30 de minute înainte de mesele principale pentru a fi sănătos folosite de organism.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii