14 Mai 2018
690 accesări
0 comentarii

Pentru că în ultima perioadă, numărul cazurilor de rujeolă a luat o amploare imprevizibilă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a decis ca, începând de luna viitoare, să demareze o campanie de vaccinare „door to door” împotriva rujeolei.

„Campania de vaccinare se va face în zonele unde imunizarea este la un nivel scăzut şi unde avem focare de rujeolă. În prezent, avem deja 52 de morţi în urma îmbolnăvirii de rujeolă, iar săptămâna trecută am înregistrat 192 de cazuri noi, deci nu mai putem aştepta”, a declarat ministrul.

Medicii sunt de părere că acest lucru se întâmplă numai din cauza nevaccinării. Spre exemplu, sunt persoane care incită populaţia să nu se vaccineze, chiar dacă imunizarea este prevăzută în programul naţional obligatoriu de vaccinări. Cu toate acestea, există mămici care, pur şi simplu, nu vor să-şi imunizeze copiii.

„Ele trebuie să înţeleagă că în acest fel îşi condamnă copilul la moarte, pentru că se poate muri din rujeolă. Dacă cei mici nu fac faza acută a bolii, la copiii, după 8-10 ani poate apărea o encefalită progresivă, cu o evoluţie gravă, spre deces”, a declarat dr. Stela Halichidis, medic specialist infecţionist.

Rujeola este o infecţie virală extrem de contagioasă, boala fiind cauzată de virusul rujeolic, ce cauzează, în general, afecţiuni respiratorii. Rujeola se transmite în momentul în care o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă nici un simptom. La început, simptomele sunt febră, rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă. De asemenea, creşterea în volum a ganglionilor latero-cervicali este un motiv de alarmare, dar şi apariţia diareei, a obosealii sau a pierderii poftei de mâncare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU