20 Martie 2020
758 accesări
0 comentarii

În fiecare an, în data de 24 martie, România marchează, alături de întreaga lume, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei al cărei slogan este, în acest an, „It’s time!” / „Este timpul (să eradicăm tuberculoza)!”.

Tuberculoza în România este o problemă de sănătate publică, ţara noastră având cea mai mare incidenţă de cazuri din Uniunea Europeană, de cinci ori peste media europeană. De altfel, pacienţii români reprezintă 20% dintre cazurile de tuberculoză raportate în UE.

Numai în anul 2017, s-au înregistrat 12.347 de pacienţi români cu tuberculoză (cazuri noi şi recidive), dintre care peste 370 cazuri au fost cu forme rezistente la tratamentul cu antibiotic (MDR) şi extins-rezistente (XDR).

Respectând măsurile și recomandările autorităților în vederea prevenirii infecției Covid-19, Direcţia Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, împreună cu Fundația Romanian Angel Appeal - implementator principal în Programul „Abordarea provocărilor în sistemul de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei prin Grantul de tranziție ROU-T-MoH 1762, implementat de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică -, va anula o parte din activitățile planificate a se desfășura în data de 24 martie pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei.

Pentru a continua informarea corectă a populației și a factorilor de decizie cu privire la această problemă importantă de sănătate publică, campania va continua în mediul online.

Pentru a plasa Constanța pe harta mondială „Light Up the World for TB”, va fi iluminat în roșu pasajul din strada Ștefan cel Mare, în data de 24 martie.

De asemenea, Galeria „Virgil Coman” din pasajul din strada Ștefan cel Mare va găzdui o expoziție tematică cu lucrări ale elevilor din Constanța, care va fi disponibilă în mediul online.

XXX

„Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă, provocată de bacilul Koch, care poate afecta pe oricine și care se vindecă dacă tratamentul este corect și rapid administrat. Cei mai importanți factori de îmbolnăvire sunt durata expunerii la aerul contaminat prin tuse sau strănut și starea imunitară a persoanei expuse.

În ceea ce privește expunerea, spațiile aglomerate și lipsa unei ventilații adecvate trebuie evitate. Igiena tusei și a strănutului este o măsură importantă de prevenție a bolilor respiratorii și, în special, a tuberculozei.

În ceea ce privește sistemul imunitar, acesta ne poate proteja de îmbolnăviri dacă avem grijă de starea noastră fizică și psihică printr-o alimentație corectă, odihnă și sport”, a declarat Margareta Beșliu-Ceaon, medic specialist pneumologie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Sorin MIHALACHE