22 Noiembrie 2016
2683 accesări
0 comentarii

La ora actuală, studiile de specialitate spun că al doilea ca frecvenţă după cancerul de plămâni este cancerul de colon. Acesta este cel mai frecvent cancer al tubului digestiv şi poate afecta atât femeile, cât şi bărbaţii. Depistarea cancerului de colon trebuie făcută, însă, în stadii iniţiale, pentru a putea astfel beneficia de tratamentul curativ.

„Noi îndrumăm pacienţii să se prezinte la medic imediat cum observă apariţia unor semne şi simptome cum ar fi: scaun cu sânge, constipaţie sau lipsa tranzitului intestinal mai mult de trei zile, dureri abdominale, oboseală, paloare, scădere în greutate. Totuşi, mulţi pacienţi nu-şi dau seama că pierd sânge prin scaun, pentru că sângerarea nu se vede cu ochiul liber. Acestea se numesc hemoragii oculte şi se pot depista la toate laboratoarele prin hemotest”, ne-a declarat dr. Anca Mihalache, medic chirurg.

Din păcate, a precizat medicul, în România nu există programe naţionale de screening (examinarea populaţiei sănătoase aflate în perioada de risc, respectiv 40 şi 60 de ani) sau de depistare precoce a bolii. „Pacienţii sunt nevoiţi să se prezinte singuri la medic şi să scoată din buzunar banii aferenţi tratamentelor”, a mai spus medicul. Ea a precizat că diagnosticul se pune după efectuarea analizelor uzuale, markerilor tumorali, testarea pierderilor de sânge din scaun printr-un test special numit Hemocult, dar şi investigaţii imagistice. Colonoscopia poate evidenţia tumora, putând aprecia forma şi localizarea ei. Tot colonoscopia ne ajută să luăm un fragment de biopsie din tumoră şi să facem hemostaza pentru sângerările mai mici. Pacienţii trebuie să ştie că doar examenul histopatologic (în urma biopsiei) poate pune diagnosticul cert de cancer de colon. O dată diagnosticat cu cancer de colon, pacientul trebuie să se supună apoi intervenţiei chirurgicale, care are ca scop îndepărtarea segmentului colonic ce conţine tumora. Acest lucru trebuie realizat cât mai rapid, într-un stadiu cât mai incipient al bolii. Complementar, pacientul va urma şi tratament cu chimioterapie. Problema este că majoritatea pacienţilor ignoră apariţia simptomatologiei, nu se prezintă la doctor pentru efectuarea controalelor periodice şi nu ştiu efectiv că suferă de această afecţiune.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii