Sănătate
779 accesări 19 Ianuarie 2021 0 comentarii

Cancerul de piele nu ţine cont de vârstă! Aveţi grijă de voi!

Melanomul este o formă de cancer de piele, cu punct de plecare în melanocite, celule care produc pigmentul pielii, localizate adânc în epiderm sau în aluniţele de suprafaţă. Dacă nu este depistat precoce şi tratat, melanomul se poate întinde (metastază) la ganglionii limfatici şi la organele interne. De regulă, plămânii şi ficatul sunt ţinte frecvente.

Numărul cazurilor de melanom este în creştere de cel puţin trei decenii, susţine dr. Irena Smadea. Melanomul malign este cea mai gravă formă de cancer de piele, responsabil de majoritatea deceselor cauzate de cancerele de piele, în ciuda faptului că acesta reprezintă doar aproximativ 1% din totalul cancerelor de piele. Leziunea din melanomul malign poate fi confundată, însă, cu o aluniţă, iar în 25% din cazuri are ca origine o aluniţă transformată malign.

„Cea mai mare parte din leziunile din melanomul malign sunt de culoare neagră sau maro, dar pot fi şi de culoarea pielii, roz, mov, roşii, albastre sau albe. Riscul de a dezvolta melanom este mai mare daca aveţi: păr roşcat sau blond, ochi verzi sau albaştri, piele deschisă la culoare, dacă aţi stat mult la soare în trecut, mai ales în copilărie. Dermatologii folosesc, de obicei, dermatoscopia pentru diagnosticarea cancerului de piele. Un dermatoscop este un mic microscop portabil, care se plasează aproape de piele sau uşor pe piele pentru a vedea modelul de pigmentare al leziunii. Ce este melanomul ocular? Melanomul ocular este un tip de cancer care se dezvoltă la nivelul celulelor care produc pigmentul irisului. Melanomul ocular poate apărea şi la nivelul ţesutului conjunctiv al ochiului. Acesta este cel mai comun tip de cancer ocular, dar este extrem de rar întâlnit. Pentru că de cele mai multe ori nu prezintă simptome, melanomul ocular este foarte greu de depistat. În general, oamenii îl descoperă în timpul unui control oftalmologic de rutină”, a explicat medicul.

Specialistul a precizat că melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, întrucât se poate transforma în orice moment în melanom metastazic, celulele canceroase răspândindu-se în întreg organismul. Aşadar, melanomul poate fi fatal. Care sunt factorii de risc pentru melanom? Cu toţii suntem predispuşi la melanom, însă există câţiva factori de risc care facilitează apariţia acestui tip de cancer de piele. În primul rând, sunt predispuse la această boală persoanele cu pielea foarte albă. De fapt, acestea beneficiază de mai puţină melanină, adică de mai puţin pigment, ceea ce înseamnă că beneficiază, totodată, şi de mai puţină protecţie împotriva radiaţiilor UV. Drept urmare, persoanele blonde, roşcate, cu ochi deschişi la culoare sau cu pistrui sunt mai predispuse arsurilor solare, deci şi melanomului, comparativ cu persoanele brunete, cu o piele mai închisă la culoare.

Totodată, existenţa multor aluniţe pe piele prezintă risc crescut de melanom. De asemenea, şi aluniţele cu o formă ciudată ori care îşi schimbă forma şi textura indică o predispoziţie pentru acest tip de cancer de piele. De aceea, este indicat să mergeţi în mod regulat la medicul dermatolog, pentru un control de rutină. Atenţie, melanomul nu ţine cont de vârstă, dar mai bine de 50% dintre cazuri apar la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.