03 Martie 2021
264 accesări
0 comentarii

Cancerul tiroidian este mai rar întâlnit decât celelalte tipuri de cancer, motiv pentru care trebuie monitorizat foarte atent, mai ales că este vorba despre o afecțiune endocrinologică. Din păcate, o astfel de boală afectează întreg organismul, pentru că glanda tiroidă reglează și controlează metabolismul, de la bătăile inimii până la arderea caloriilor.

De cele mai multe ori, cancerul de tiroidă afectează femeile, dar asta nu înseamnă că bărbații nu pot primi acest diagnostic. Potrivit Institutului Național de Sănătate, la femeile și persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani există mai multe șanse să se dezvolte cancerul tiroidian. Deși motivele nu au fost descoperite încă, apariția cancerului la femei este de trei ori mai frecventă.

Chiar și un studiu realizat de cei de la Societatea Americană de Cancer arată că două din trei cazuri de cancer se regăsesc la persoane cu vârste între 20 și 55 de ani. În funcție de stadiu, boala poate fi complet asimptomatică, pacientul descoperind întâmplător un nodul suspect la o ecografie efectuată din alte motive. Cancerul tiroidian se manifestă printr-o varietate de simptome, care apar însă mai târziu în evoluție, printre care: durerea gâtului, dificultate la înghițire și respirație, tumefiere sau creștere în volum a gâtului, răgușeală și tuse în lipsa răcelii.

Dr. Mariana Sava afirmă că riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este asociat în special cu expunerea la radiații. Până în prezent, nu s-a descoperit niciun alt agent chimic sau fizic care să favorizeze apariția cancerului tiroidian. Cu toate acestea, expunerea în zone cu radioactivitate crescută reprezintă un factor de risc major.

Conform Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor, studiile au arătat un risc crescut de dezvoltare a cancerului tiroidian la copiii expuși la emanații de iod radioactiv, produse în accidentele unor centrale nucleare, ca în cazul centralei de la Cernobîl.

Ca urmare, medicii susțin că orice persoană ar trebui să meargă la un test de screening, cu atât mai mult dacă știe că a fost expusă la radiații la un moment dat.

De asemenea, trebuie precizat că există patru tipuri de cancer tiroidian: papilar, folicular, medular și cancer tiroidian anaplazic. Tocmai de aceea, în descoperirea cancerului, cunoașterea factorilor de risc este foarte importantă. Totuși, pe lângă factorii menționați, cancerul tiroidian se poate dezvolta și pe cale ereditară, prin moștenirea unei gene anormale.

Prin examenul anatomo-patologic se poate afla, însă, tipul de cancer tiroidian, iar tratamentul diferă în funcție de stadiul bolii, de la chirurgie și tratamente hormonale până la radioterapie sau chimioterapie.

În plus, oricine sesizează o tumefacție anormală, un edem sau un nodul în zona gâtului trebuie să meargă neapărat la control. Acestea pot fi semne ale apariției cancerului tiroidian sau ale altei boli tiroidiene, ce trebuie monitorizată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU