Sfatul medicului
218 accesări 13 Iunie 2019 0 comentarii

Când se impune montarea aparatului dentar la copii

Copiii dumneavoastră au probleme cu dinții și se impune montarea unui aparat dentar? Acesta nu trebuie pus, însă, mai devreme de vârsta de șase ani și nu după ce i-au erupt toți dinții permanenți (12 ani). În opinia dr. Georgiana Bordei, medic specialist ortodont, foarte multe probleme dentare au o rezolvare foarte ușoară în perioada de dezvoltare a copilului, deoarece atunci se poate interveni pe creșterea și dezvoltarea oaselor.

„Sunt câteva semne, pe care părinții ar trebui să le ia în considerare, care indică faptul că trebuie să ne prezentăm cu copiii la ortodont în perioada lor de creștere. Acestea ar fi: dacă nu apar spații între dinții de lapte, dacă distanța între partea superioară și cea inferioară este mare, dacă dinții de sus acoperă în totalitate dinții de jos, dacă copilul a supt degețelul, dacă dinții superiori nu supra-acoperă deloc dinții inferiori. Acestea sunt doar câteva dintre semnele vizibile care ar trebui să-i responsabilizeze pe părinți pentru a merge cu micuțul lor la ortodont, dar multe alte semne sunt vizibile doar pe o radiografie panoramică”, a declarat medicul.

Ce tip de aparat dentar recomandă medicul

Medicul ortodont recomandă pentru tratamentul copiilor doar aparate fixe lipite pe dinți, deoarece rezultatele sunt mult mai rapide, deci purtarea lor necesită mai puțin timp. „Toate problemele dentare și osoase se rezolvă foarte ușor în perioada de creștere, rezultatele tratamentelor sunt mult mai stabile în timp, iar contențiile nu trebuie menținute pe viață. Totodată, sunt multe cazuri în care copilul este adus după vârsta de 12 ani sau mai târziu, atunci când deja și-a încetat creșterea și multe anomalii descoperite târziu nu mai pot fi rezolvate ușor, ci vor necesita extracții de dinți permanenți. Multe dintre modelele noi de aparate pentru copii sunt lipite pe dințișori și nu sunt vizibile din exterior, iar în funcție de anomalia care trebuie tratată, timpul de tratament diferă de la 6-7 luni, până la 2-3 ani și este posibil să necesite asocierea cu mai multe tipuri de aparate”, a explicat dr. Georgiana Bordei.

Ea a precizat că, în general, la finalul tratamentului, se pun contențiile care trebuie menținute până spre vârsta de 18-20 ani. Dacă din diverse motive, aceste contenții nu sunt purtate de pacient exact cum i-au fost indicate de către medic, atunci recidiva poate apărea și dinții își modifică poziția.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.