20 Septembrie 2018
988 accesări
0 comentarii

Specialiştii Fundaţiei „Baylor Marea Neagră” avertizează bolnavii cu HIV că dacă iau antibiotice atunci când nu au nevoie, accelerează rezistenţa la tratamentul cu acestea.

„În acest fel, infecţiile rezistente la antibiotice sunt mai complexe şi mai greu de tratat. Ele pot afecta pe oricine, de orice vârstă, în orice ţară. Două sau mai multe medicamente administrate concomitent pot avea ca rezultat o modificare a eficacităţii sau a efectelor secundare. Trebuie să ţinem cont, în permanenţă, de riscul apariţiei unor efecte secundare grave sau interacţiuni care pot face ca unul sau ambele medicamente să devină ineficiente sau toxice. Medicul specialist trebuie să verifice posibilele interacţiuni înainte de a introduce un nou medicament în planul de tratament al unei persoane seropozitive. Este foarte important ca medicii specialişti să cunoască starea pacientului: atât faptul că trăieşte cu HIV, cât şi tratamentul urmat de acesta. Numai aşa, el va putea face cele mai bune recomandări de tratament concomitent, reducând la minim interacţiunile nedorite”, au declarat aceştia.

Dr. Emanoil Vasiliu, medic primar pneumolog spune că la persoanele infectate cu HIV, infecţiile bacteriene sunt mai frecvente, cu manifestări clinice accentuate şi evoluţie severă, comparativ cu pacienţii sero-negativi HIV. Astfel, la persoanele care trăiesc cu HIV, în condiţiile unei aderenţe scăzute la terapia antiretrovirală, contextul general de apariţie a infecţiilor respiratorii bacteriene a fost caracterizat de gradul avansat de imunodepresie, nivelul înalt de replicare virală a HIV, prezenţa evenimentelor clinice SIDA-asociate.

„Plămânul este organul cel mai frecvent afectat de complicaţiile infecţioase şi neinfecţioase asociate cu infecţia cu HIV. Pneumonia bacteriană este în prezent cea mai întâlnită cauză de infecţie la persoanele infectate HIV. La aceşti pacienţi, tratamentul antibiotic iniţial va fi îndreptat împotriva acestor agenţi patogeni. Tratamentul este similar cu cel al pacienţilor cu acelaşi diagnostic dar fără infecţie cu HIV”, a precizat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU