Sfatul medicului
1134 accesări 14 Septembrie 2017 0 comentarii

Când trebuie să devină sforăitul o îngrijorare

Sforăitul este caracterizat de zgomote în timpul somnului şi este mai degrabă specific bărbaţilor decât femeilor, după cum explică chiar medicii specialişti. Aceştia afirmă că există două tipuri de sforăit, primar şi habitual, în primul caz, starea de sănătate nu este afectată în niciun fel, dar în a doua situaţie, scade procentul de oxigen din sânge, este afectată funcţia circulatorie. Sforăitul primar este asociat cu oboseala excesivă din timpul zilei sau cu anumite tulburări de somn.

Roncopatia, cum este denumit sforăitul în termeni medicali, afectează odihna persoanei care sforăie, dar şi a partenerului.

Sforăitul cauzat de oboseală nu influenţează starea de sănătate în niciun fel, aşadar nu are nevoie de tratament.

Pe de altă parte, sforăitul poate fi un simptom al sindromului de apnee în somn sau al deviaţiei de sept.

„Persoanele care sforăie ar trebui să ia anumite măsuri, precum scăderea în greutate, renunţarea la fumat, limitarea consumului de alcool etc., iar cele care suferă de diferite afecţiuni pot opta pentru tratamentul chirurgical. Dacă pacientul suferă de apnee în somn, acesta se trezeşte dimineaţa foarte obosit, chiar dacă a dormit multe ore. El trebuie să facă nişte investigaţii specifice acestei afecţiuni”, explică dr. Carmen Mocanu, medic ORL-ist.

Factorii de risc includ: indice corporal mare, sexul masculin, fumatul, somniferele, afecţiuni respiratorii, vârsta înaintată etc.

Printre cele mai cunoscute simptome ale sforăitului se numără zgomotele deranjante, uscăciunea gurii, durerile de cap, tulburările de memorie şi oboseală în timpul zilei.

Dacă sforăiţi frecvent, iar acest lucru vă afectează activităţile zilnice, puteţi apela la un consult de specialitate, efectuat de un medic ORL-ist sau pneumolog, pentru a exclude afecţiunile serioase, precum apneea în somn.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.