05 Decembrie 2018
1037 accesări
0 comentarii

Nu ați simțit niciodată că vă amorțește vreo mână sau un picior, iar imediat după aceea, ați avut senzația de arsură, înțepături sau furnicături? Ei bine, această stare de amorțeală se poate produce la nivelul unui singur nerv sau poate fi determinată de o scădere a fluxului sangvin într-o anumită parte a corpului.

Dr. Damian Popescu, medic neurolog, a declarat că această problemă este cauzată de obicei de afectarea, iritarea sau compresia nervilor. Desigur, pacientul poate avea afectat un singur nerv sau chiar mai mulți. De ce se ajunge la astfel de situații? Afectarea unui disc intervertebral sau de la nivelul încheieturii mâini poate conduce la aceasta. Anumite boli, cum ar fi diabetul, pot cauza și ele amorțeală prin afectarea unor anumiți nervi din corp.

În general, nervii afectați sunt localizați la periferia corpului. Doar în cazuri mai rare amorțeala este cauzată de probleme la nivelul creierului sau coloanei vertebrale. Trebuie precizat și că amorțeala poate fi asociată uneori cu afecțiuni care pot pune viața în pericol, cum ar fi un infarct sau o tumoră.

Spre exemplu, amorțeala mâinilor poate avea ca și cauză spondiloza cervicală, sindromul depresiv, insuficiența circulatorie, diabetul, chimioterapia, intoxicația alcoolică, bolile genetice, tumorile cerebrale, accidentul vascular cerebral, sindromul canalului carpian sau sindromul Raynaud.

În schimb, amorțeala picioarelor poate avea următoarele cauze: probleme lombosciatice, hernie de disc, sindrom depresiv, insuficiență circulatorie, varice, diabet, chimioterapie, intoxicație alcoolică, boli genetice, tumori cerebrale, accident vascular cerebral, parestezii, precum și sindromul de canal carpian și sindromul Raynaud.

Amorțeala de la nivelul capului și al cefei implică spondiloză cervicală, sindrom depresiv, insuficiență circulatorie cerebrală, diabet, chimioterapie, intoxicație alcoolică, boli genetice, tumori cerebrale, accident vascular cerebral, parestezii, și din nou sindromul de canal carpian și sindromul Raynaud.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU