Sfatul medicului
277 accesări 11 Iunie 2018 0 comentarii

Care este cauza apariţiei fisurilor anale

Nu numai hemoroizii pot cauza fisuri anale, ci şi constipaţia poate fi de vină. Potrivit specialiştilor Clinicii „Proctoline” din Constanţa, aproximativ 15% dintre pacienţii investigaţi în cabinetele de proctologie sunt depistaţi cu această afecţiune. Aceştia spun că fisura anală este o ulceraţie (ruptură) aparent lineară la nivelul canalului anal, adică în porţiunea terminală a tubului digestiv.

„Fisura anală este o afecţiune relativ frecvent întâlnită în practica curentă. Se apreciază că aproximativ 6% - 15% din consultaţiile pentru patologie anală sunt la pacienţi cu fisuri anale”, au precizat aceştia.

De cele mai multe ori, principala cauză implicată în apariţia fisurii anale este traumatismul canalului anal. Evacuarea unui scaun de consistenţă crescută (constipaţia), este recunoscută, chiar, de majoritatea pacienţilor ca reprezentând factorul declanşator al simptomatologiei.

Mult mai rar, fisura anală este asociată cu episoade diareice sau cu boala hemoroidală. Cu toate acestea, fisurile anale la unii pacienţi nu au niciun factor favorizant.

De reţinut, însă, simptomul cel mai important pentru fisura anală este durerea. Aceasta are caracter de arsură sau usturime. În ceea ce priveşte durerea, aceasta este localizată la nivelul anusului şi este de intensitate foarte mare, producând uneori tulburări depresive bolnavilor. De precizat că durerea anală apare în momentul scaunului şi durează câteva ore, uneori mai mult, după scaun.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.