07 Noiembrie 2018
959 accesări
0 comentarii

Medicii din cadrul Spitalului de Obstetrică - Ginecologie „Euromaterna” tratează numeroase afecţiuni pe cale laparoscopică. Aceştia spun că, deşi laparoscopia nu mai este o tehnică medicală nouă pentru pacienţi, încă există necesitatea explicării clare a aspectelor legate de ea din punctul de vedere al pacientului.

„Laparoscopia este o alternativă la chirurgia clasică, prin deschiderea largă a abdomenului. Laparoscopul este un instrument subţire cu cameră optică pentru vizualizarea directă a cavităţii pelvine, pentru introducerea căruia sunt necesare 2-3 incizii minime, de aproximativ doi centimetri.

Timpul de vindecare este mai scurt, iar confortul pacientului crescut. Procedurile laparoscopice sunt efectuate de medici ginecologi cu experienţă, dar şi cu competenţe şi examene susţinute de-a lungul anilor special în acest domeniu. Cu alte cuvinte, nu orice ginecolog poate efectua această operaţie, iar «Euromaterna» are asemenea specialişti în colectivul său”, a declarat dr. Alina Balcan.

Medicul a precizat că o laparoscopie poate fi folosită în scop diagnostic, de tratament sau ambele. Astfel, o operaţie începută pentru intenţii de diagnostic poate continua în scop de tratare a afecţiunii descoperite, pentru rezolvarea ei într-un singur moment operator. Cu ajutorul laparoscopiei, pot fi depistate durerile pelvine, infertilitatea, endometrioza, fibroame uterine, chisturi sau tumori de ovar, sarcină extrauterină, puroi.

Investigaţia se face prin anestezie generală, ceea ce presupune că pacientul nu va simţi nimic pe parcursul operaţiei. Desigur, există cazuri de percepţii în cursul unei anestezii generale peste tot în clinicile din lume, dar ele reprezintă un procent minimal şi se depun toate eforturile pentru evitarea acestor incidente, ele fiind legate de structuri ieşite din comun ale pacientei. De aceea, dacă aveţi în familie asemenea cazuri sau aveţi personal antecedente, nu uitaţi să le menţionaţi medicului la examenul pre-anestezic.

„După ce adormiţi, se introduce un tub subţire în trahee pentru a asigura ventilaţia/respiraţia corectă pe parcursul intervenţiei. Este posibil, din această cauză, să resimţiţi o jenă în înghiţire câteva ore după trezire, lucru normal şi nepericulos. Nu uitaţi să menţionaţi anestezistului orice problemă în sfera respiratorie şi ORL! De asemenea, după ce adormiţi, vi se introduce o sondă urinară care se va scoate când sunteţi capabilă să mergeţi la toaletă. În cursul intervenţiei, vi se introduce o cantitate de gaz medicinal (CO2) în abdomen printr-un ac subţire, cu rolul de a îndepărta peretele abdominal de organele interne şi de a evita lezarea acestora. Printr-o incizie mică în ombilic, se introduce laparoscopul, prin care medicul vede organele interne, imaginile fiind transmise pe un ecran. Dacă procedura este diagnostică, rămâne o singură incizie; dacă este terapeutică, se fac mici incizii suplimentare pentru introducerea unor instrumente subţiri. Cicatricile vor fi aproape invizibile”, a explicat specialistul.

În cazul în care apar complicaţii neprevăzute, există posibilitatea conversiei, adică transformării într-o operaţie clasică pentru rezolvarea problemelor particulare apărute.

Pacienţii trebuie să ştie că vor fi supravegheaţi tot timpul pe durata operaţiei de medicul anestezist. Tot el este cel care va prescrie tratamentul pentru următoarele 24 de ore cât veţi sta în Reanimare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU