03 Octombrie 2017
4047 accesări
0 comentarii

La femei, însuşiri ca păr pe faţă în exces, vocea gravă, acneea şi tendinţa de chelire sunt simptome care scot în evidenţă o afecţiune endocrină, denumită hiperandrogenism. Boala este dată de un nivel de hormoni masculini în corp mai mare decât ar trebui.

Deşi e greu de crezut, afecţiunea este destul de frecventă în rândul femeilor de vârstă reproductivă, multe dintre ele având unul sau mai multe simptome specifice acestei boli.

Potrivit medicului endocrinolog Eduard Circo, în corpul femeilor şi al bărbaţilor există, şi hormoni masculini, şi feminini, deopotrivă, dar în cantităţi diferite. Este foarte important să existe un echilibru, astfel că la bărbaţi să predomine cei masculini, iar la femei cei feminini. Când apar dezechilibre ale hormonilor, efectele nu întârzie să apară.

În cazul hiperandrogenismului este vorba despre un nivel crescut de hormoni androgeni, mai precis, de testosteron.

Acest nivel crescut de hormoni masculini are cauze bine definite. Printre ele se numără sindromul ovarelor polichistice, tumorile maligne şi benigne ale ovarelor, afecţiuni ale glandei pituitare şi ale glandelor suprarenale, acromegalie, obezitatea şi sindromul metabolic, dar şi anumite medicamente, precum steroizii.

„Hormonii feminini şi masculini se găsesc în cantităţi diferite, şi la femei, şi la bărbaţi. Când nivelul de hormoni feminini din corpul bărbatului este mai mare decât normalul, atunci apar modificări de natură medicală. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care, la femei, hormonii masculini sunt secretaţi în exces. Acest dezechilibru poate fi fatal pentru organism, deoarece, de multe ori, lucrurile evoluează spre apariţia cancerului. În ce priveşte hiperandrogenismul, femeile sunt afectate în funcţie de cât de mare este dezechilibru sau de cauza acestuia. Dacă se depistează cauza ce duc la creşterea nivelului de testosteron din organism, atunci lucrurile pot fi îndreptate sau atenuate prin vindecarea sau tratarea acesteia. Cu toate acestea, fiecare persoană este diferită şi trebuie investigată şi tratată personalizat”, a explicat medicul endocrinolog.

Cum se manifestă afecţiunea

Hiperandrogenismul implică o serie de manifestări, de la uşoare, precum acnee, creştere anormală a părului, până la un caracter puternic de masculinizare a femeii. Sursele de androgeni, la femei, sunt glandele suprarenale, ovarele, pielea şi ţesutul adipos.

„Printre semnele des întâlnite, dar care nu sunt prezente obligatoriu la toate femeile afectate, se numără: acneea, calviţia, creşterea părului în exces pe faţă (mustaţă, barbă), îngroşarea vocii, menstruaţie neregulată, înfăţişare masculină cu glande mamare slab dezvoltate şi musculatură prea dezvoltată, infertilitate, libido crescut, obezitate etc. În acest sens, un control de specialitate, la un medic specialist endocrinolog, lămureşte exact cauza simptomelor existente”, mai spune medicul specialist.

Pentru diagnosticarea corectă se pot face teste de sânge, pentru aflarea nivelului de hormoni. În cazul în care folosiţi contraceptive orale, acestea trebuie întrerupte cu mai multe luni înainte de testare.

Pe lângă testele de sânge mai sunt utile şi investigaţiile imagistice. În funcţie de cauza ce determină o creştere a nivelului de testosteron, tratamentul poate include administrarea de anticoncepţionale şi medicamente ce scad nivelul de testosteron sau îl blochează. În cazurile grave este indicat chiar şi tratamentul chirurgical.

Dacă aveţi simptome de hiperandrogenism, mergeţi, de urgenţă, la medicul de familie, pentru a vă îndruma către un specialist, deoarece orice boală tratată la timp este pe jumătate vindecată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU