09 Iulie 2018
833 accesări
0 comentarii

La ora actuală, în ţara noastră, bolile cardiovasculare fac cele mai multe victime în rândul populaţiei, acestea fiind cauza a şase decese dintr-un total de zece.

Potrivit specialiştilor Centrului Medical „Pozimed”, factorii de risc responsabili de apariţia afecţiunilor cardiace reprezintă condiţii ce se asociază cu un risc crescut de a dezvolta o afecţiune cardiovasculară.

„Cu cât aveţi mai mulţi factori de risc, cu atât posibilitatea de a vă îmbolnăvi sau chiar de a muri de cauză cardiacă este mai mare. Pe de altă parte, absenţa factorilor de risc la un moment dat nu vă garantează protecţia faţă de apariţia bolii”, au precizat aceştia.

De cele mai multe ori, spun medicii, principala cauză a bolilor cardiovasculare este ateroscleroza, care înseamnă îngroşarea peretelui arterelor cu grăsimi şi aici facem referire, în mod special la colesterol. Cum se ajunge la această situaţie? De vină sunt arterele, care sunt acele vase ce transportă sângele de la inimă spre întregul corp. Astfel, pot fi afectate arterele inimii, conducând la boala ischemică cardiacă, dar şi arterele ce alimentează alte organe, cum ar fi creierul sau membrele inferioare.

Apoi, infiltrarea peretelui determină reducerea variabilă a diametrului vasului respectiv şi implicit a fluxului sângelui până la stoparea sa, ce poate fi temporară sau definitivă. Aşadar, intervine astuparea unei artere, care are drept consecinţă infarctul. Evident, riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă.

De asemenea, dacă sunteţi bărbat şi aveţi peste 45 ani sau femeie şi aţi trecut de pragul de peste 55 ani sau vă aflaţi, deja, la menopauză, aveţi un risc cardiovascular mai crescut faţă de restul populaţiei.

Totuşi, o dietă echilibrată şi menţinerea unei activităţi fizice adecvate pot întârzia procesul ireversibil de îmbătrânire şi chiar ajuta la menţinerea unei inimi sănătoase.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU