08 Octombrie 2018
1117 accesări
0 comentarii

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre principalele cauze a mortalităţii în întreaga lume. Specialiştii spun că, la fiecare 40 de secunde, o persoană suferă de un asemenea nefericit accident. Problema este că accidentul vascular cerebral poate apărea în orice clipă şi nu ţine cont de sex sau vârstă.

„Accidentul vascular cerebral se instalează în momentul în care se sparge un vas de sânge sau atunci când o arteră este blocată de un cheag de sânge. Bineînţeles, pacientul prezintă nişte semnale care ar trebui să dea de gândit. Accidentul vascular cerebral este însoţit, de cele mai multe ori, de o durere bruscă şi puternică de cap, plus incapacitatea de a mişca membrele de pe aceeaşi parte a corpului şi stări puternice de ameţeală, care vă limitează capacitatea de a merge drept sau de a mişca muşchii de la nivelul feţei. Apoi, mai apar simptome ca vederea înceţoşată sau furnicături la nivelul membrelor sau chiar la nivelul feţei. Din acest motiv, deplasarea la spital a persoanei în cauză, în cel mai scurt timp, este vitală, întrucât, cu cât se intervine mai prompt, cu un tratament rapid, şansele de supravieţuire şi recuperare ale pacientului cresc considerabil”, a declarat dr. Daniela Stan, medic specialist neurolog.

Persoanele cele mai predispuse la accidentul vascular cerebral sunt cele care au un stil de viaţă sedentar, care au hipertensiune arterială sau ateroscleroză şi fumătorii.

Atenţie la colesterol!

Colesterolul mărit este de asemenea asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral. De două ori mai predispuşi la accident vascular sunt şi persoanele diabetice ori chiar cele cu o anemie severă. În acelaşi timp, şi vârsta joacă un rol important în ceea ce priveşte accidentul vascular cerebral.

Astfel, femeile în vârstă de peste 35 de ani care sunt fumătoare şi iau şi anticoncepţionale au un nivel ridicat al colesterolului, deci prezintă un risc dublu de accident. Persoanele în vârstă de peste 55 de ani au şi ele un risc dublu de a face accident vascular cerebral.

Studiile arată că un procent de aproximativ 10% din cei care suferă un accident vascular cerebral se recuperează complet, alţi 35% rămân cu sechele minore, 10% rămân cu sechele majore, 15% din păcate îşi pierd viaţa imediat după accidentul vascular. Un procent de 30% dintre cei afectaţi sunt predispuşi ca în următorii cinci ani să mai sufere un accident vascular cerebral.

Prevenţia, foarte importantă

Pentru a preveni apariţia unui AVC, a precizat medicul, este nevoie de o alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte, care reduc în mod semnificativ şansele pentru un al doilea accident vascular cerebral.

Produsele recomandate sunt: carnea fiartă sau coaptă de pui, curcan, vită, iepure, peştele, produsele lactate cu conţinut caloric scăzut, unt ocazional, ouăle, dar nu mai mult de unul pe zi. Totodată, se recomandă consumul de cereale, pâine albă şi uneori paste, dar mai ales legumele proaspete. O astfel de dietă este extrem de benefică pentru inimă şi vasele de sânge şi în plus ajută şi la reducerea obezităţii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU